Vláda souhlasí s třemi přihláškami na střední školu

Praha - Vláda souhlasí s návrhem, aby žáci dostali šanci hlásit se již v prvním kole přijímacího řízení až na tři střední školy. Nyní platí, že v prvním kole lze podat přihlášku jen na jednu. Toto omezení má ale řadu kritiků a skupina poslanců v čele s předsedou školského výboru Waltrem Bartošem (ODS) navrhla uvedenou praxi změnit. O stanovisku kabinetu k novele, která nyní poputuje do sněmovny, informuje tiskový odbor Strakovy akademie na svých internetových stránkách.

Návrh podepsali kromě Bartoše i další poslanci ODS, ale i ČSSD a zelených. Připojili se k němu i dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Před několika lety nový školský zákon stanovil, že v prvním kole se lze hlásit pouze na jednu střední školu. Do té doby se mohly děti v prvním kole hlásit na jednu veřejnou a zároveň na soukromou či církevní školu. Kritici míní, že nynější zákon omezuje právo na vzdělávání a jediným, komu usnadnil život, jsou školy, pro které je tak organizace přijímacího řízení snazší. Zájemce o studium podle nich naopak omezuje. Názory na tuto věc ale v minulých letech nebyly ve sněmovně jednoznačné. V předchozím volebním období dolní komora podobné novely zamítla.

Nynější návrh počítá s možností tří přihlášek. Stanovuje povinnosti a lhůty, v nichž se musí například uchazeč o studium závazně písemně vyjádřit, na kterou střední školu nastoupí. Vymezuje rovněž podmínky, kdy a jak může ředitel obsadit místa, na která nenastoupí žáci, kteří jinak v přijímacím řízení uspěli.