Senát odmítl zvýšení pokut za nepořádek na pozemcích v Praze

Praha - Senát se postavil proti razantnímu zvýšení pokut, které mohou pražské radnice uložit obyvatelům a podnikatelům za nepořádek na jejich pozemcích. Příslušnou novelu, kterou předložil pražský magistrát, dnes senátoři zamítli. Jejich verdikt ale bude moci změnit sněmovna, která předlohu dostane k novému projednání.

K důvodům senátního veta patřilo mimo jiné to, že pokuty na území hlavního města by byly mnohonásobně vyšší než mimo Prahu. „Toto nesystémové řešení ve svých důsledcích zakládá nerovnost před zákonem, protože výrazně zvýhodňuje delikventy, kteří budou za stejné činy stíháni mimo území Prahy,“ uvedl senátor ODS Miloslav Pelc.

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) byl s verdiktem smířen, problematika se podle něj stane jedním z témat chystané rozsáhlé novely zákona o hlavním městě.

Nyní mohou obyvatelé Prahy dostat za nepořádek na svých parcelách, pokud tím narušují vzhled městské části, pokutu až 50.000 korun. Podle novely by sankce mohla být až dvojnásobná, přičemž mimo Prahu by za tento přestupek mohla být udělena maximálně desetitisícová pokuta, uvedl Pelc. Novela podle něj navíc pro Prahu tento přestupek mění na správní delikt, u kterého nemá být nutné prokazovat zavinění. Novela tak Pražanům neposkytuje záruku řádného procesu, podotkl senátor.

Pro podnikatele by měl postih vzrůst podle novely z nynější maximální výše 100.000 korun na půl milionu korun. Podnikatelé, kteří znečistí veřejné prostranství, by mohli dostat až milionovou sankci místo nynější půlmilionové. Mimo Prahu platný zákon umožňuje udělit pokutu jen do 200.000 korun, uvedl Pelc.

Praha si od zpřísnění sankcí slibuje, že lidé či firmy budou více nuceni udržovat na svých pozemcích čistotu. Zejména některé pozemky v okrajových částech Prahy podle Blažka připomínají skládky. Dosavadní hrozba pokutování majitelů se podle něj míjela účinkem. Ze současného znění zákona podle magistrátu také není zcela jasné, kdo může za nepořádek na parcele pokutu dostat. Majitelé často nemají s nájemci uzavřeny přesné smlouvy. V zákoně by mělo být jasně stanoveno, že pokutu může dostat vlastník nebo uživatel pozemku.