Rakovina čípku se šíří sexem, očkování pomáhá i mužům

Praha - Muži nakažení papillomavirem, který způsobuje rakovinu děložního čípku, se mohou nechat očkovat. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra bude od ledna přispívat na tuto vakcínu kromě děvčat i chlapcům, a to od devíti do patnácti let.

„Od Nového roku zvyšujeme věkovou hranici pro příspěvek na očkování proti papillomaviru, v letošním roce je to u žen 13 – 15 let, od příštího roku to bude až do 18 let. Zvyšujeme i příspěvek z 2.000 na 2.500 korun,“ uvádí Šatera. Celkové očkování ve třech dávkách stojí 10.000 korun.

Rakovina děložního čípku se šíří sexem, papillomavirus přenáší na ženu nakažený muž. Počet mužů nakažených virem se liší dle věku, pohybuje se mezi 3,5 až 45 procenty. Ročně je diagnostikováno 40 nových případů rakoviny penisu.

Podle lékařů je očkování nejvhodnější před zahájením pohlavního života. Proti rakovině děložního čípku se daly očkovat již desetitisíce Češek a zájem podle lékařů stále roste. Nyní se k nim mohou přidat i muži. Rakovina děložního čípku je celosvětově druhý nejčastější typ rakoviny u žen, ročně onemocní 480 000 žen a polovina z nich umírá.

Očkování žen i mužů podpořil i předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Na každoroční prohlídky, na kterých lze zjistit předrakovinné stadium nemoci, chodí v Česku jen 40 procent žen. „Prevenci by neměly zanedbat ani očkované ženy. Vakcína není samozřejmě stoprocentní, chrání proti některým virům, které způsobují rakovinu děložního hrdla. Snižuje se riziko vývoje tohoto onemocnění o 70 procent,“ zdůraznil Dvořák. Navíc preventivní prohlídka pomůže odhalit včas i jiné zdravotní potíže.

V Česku jsou nyní k dispozici dvě vakcíny, jedna chrání proti dvěma nejrizikovějším typům papillomaviru, které způsobují 70 procent případů rakoviny. Druhá je rozšířena o ochranu proti dvěma méně rizikovým typům, jež způsobují 90 procent genitálních bradavic. Vakcíny jsou určeny dětem, dospívajícím a ženám od devíti do 26 let. První poznatky z nových studií prokazují, že chrání i ženy starší, takže by z nich mohly mít užitek ženy do 55 let věku. Studie potvrzující ochranu i dospělých mužů mají být hotové do konce roku.