Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Praha - Poslanecká sněmovna dnes schválila vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Rozpočet předpokládá celkové výdaje 1,107 bilionu korun. Příjmy mají činit 1,037 bilionu, výsledný schodek by měl představovat téměř 71 miliard korun. Příjmy rozpočtu poprvé překročily jeden bilion korun. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky. Senát o rozpočtu nejedná.

Rozpočet podpořili všichni koaliční poslanci s výjimkou poslankyně Strany zelených Věry Jakubkové, která se hlasování nezúčastnila. Pro vládní návrh byli také dva někdejší sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Opozice hlasovala podle očekávání proti. Pro rozpočet se vyslovilo 100 poslanců, proti bylo 97.

Poslanci přidali školství 933 milionů korun, jak se na tom dohodli koaliční poslanci s Melčákem a Pohankou. Školští odboráři požadují tři miliardy a levice se snažila navýšení o tuto sumu prosadit, neuspěla však.

Pro téměř miliardu do školství hlasovalo 167 poslanců, proti byli jen dva. Neprošel ani návrh Ivana Ohlídala (ČSSD), který mimo jiné navrhoval přidat vysokým školám 1,2 miliardy korun.

Sněmovna také podpořila návrh rozpočtového výboru, který rozdělil téměř dvě miliardy korun na nejrůznější investice v regionech; této praxi se říká porcování medvěda. Jde o dotace z rozpočtu například na opravy chodníků, škol, výstavbu sportovních areálů nebo hřišť.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úvodu diskuse o rozpočtu prohlásil, že státní rozpočet nepodporuje hospodářský růst a začíná rozbíjet sociální soudržnost v ČR. „Takový rozpočet nemůže podpořit žádný sociální demokrat,“ řekl. Na reformě financí, z níž rozpočet vychází, podle něho prodělá 92 procent zaměstnanců.

„Reálný příjem stagnuje nebo klesá, ale hypotéka zdraží, protože roste inflace, zdraží leasing auta, a když do toho přijde nemoc, s prvními dny úplně bez příjmu, hrozí v některých případech katastrofa,“ prohlásil. Vláda rozpočet naopak hájí s tím, že jedním z jeho cílů je zbrzdit nárůst zadlužení veřejných rozpočtů.

Poslanci kromě jiného schválili návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) přesunout 2,8 milionu korun z rozpočtu ministerstva obrany do všeobecné pokladní správy. Tam by měly dva miliony putovat na příspěvek na činnost Československé obce legionářské, zbytek na činnost Svazu pomocných technických praporů.

Sněmovna nepřijala ani jeden z návrhů Zdeňka Škromacha (ČSSD), který vyzval vládu, aby navýšila v příštím roce důchody v rozmezí od 300 do 750 korun.