Nová pražská vyhláška vykáže prostitutky z veřejných prostranství

Praha – Pražští radní zakáží prostituci na veřejných prostranstvích v celé metropoli městskou vyhláškou, která by měla platit od ledna. Prostitutkám bude policie moci uložit až třicetitisícovou pokutu. Podobný předpis vydala už dříve i jiná města, především na západě a severu Čech, často ale musela u Ústavního soudu dokazovat právní platnost takové vyhlášky. Starostové si proto stěžují, že České republice chybí zákon, který by dovoloval omezovat prostituci účinným způsobem.

Mravní výchova nad svobodu podnikání

Velkou změnou bylo rozhodnutí Ústavního soudu z března 2007, který přezkoumával vyhlášku Ústí nad Labem o vykázání prostituce z veřejných prostranství. Podle verdiktu soudu smějí obce regulovat prostituci, aniž by musely přesně vymezovat prostor, kde je nabízení sexuálních služeb zapovězeno, jak vyžaduje zákon při zákazu negativních věcí. V případě prostituce po rozhodnutí Ústavního soudu stačí plošné vymezení všech veřejných prostranství.

Soud odůvodnil své rozhodnutí tím, že nabízení sexuálních služeb ohrožuje mravní výchovu dětí a mládeže. Takový zájem je podle soudkyně Ivany Janů významnější než jiné sporné aspekty zákazu prostituce, jako je právo svobodně podnikat nebo vlastnické právo.

Pravomoci města ovšem končí na hranicích soukromých pozemků a před dveřmi vykřičených domů, které už pochopitelně pod definici veřejného prostranství nespadají. Starostové proto chtějí, aby mohli prostituci regulovat na základě zákona, nejen vyhlášky. Takový zákon ale v České republice chybí. Přitom jen v hlavním městě je padesát osm nevěstinců, z toho tři desítky přímo v centru.

Rozkoš bez rizika vyhláška ztíží

Magistrát sice chce prostituci ve městě od ledna téměř zakázat, na druhou stranu finančně podporuje projekty a instituce, které prostitutkám pomáhají. V rámci prevence kriminality získává prostředky také občanské sdružení Rozkoš bez rizika. Organizace aktivně vyhledává prostitutky, informuje je o rizicích pohlavních chorob a nabízí možnost pravidelných vyšetření, a také se snaží ženy motivovat ke změně.

Podle Jany Polákové, sociální pracovnice Rozkoše bez rizika, není zákaz prostituce nejlepším možným řešením. Prostitutky se jen více rozptýlí po hernách a barech, některé půjdou do klubů a mnohé pořád zůstanou na ulici. „Ženy se budou více skrývat v prostředí, kde jim hrozí kriminální rizika, a nám, terénním pracovníkům, to k nim jen ztíží přístup,“ reaguje na návrh vyhlášky Jana Poláková.