Senát zpřísnil dohled ministerstva spravedlnosti nad exekutory

Praha - Státní dohled nad soudními exekutory se zřejmě zpřísní. Ministerstvo spravedlnosti bude mít při jejich kontrole větší pravomoci. Změny přináší vládní novela exekučního řádu, kterou dnes beze změn schválil Senát. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

„Naším cílem je nikoliv omezovat či snižovat efektivitu exekutorů, ale pouze kultivovat výkon jejich činnosti a zpřísňovat pravidla dohledu,“ řekl senátorům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na adresu novely.

Návrh počítá s tím, že exekutor bude muset na požádání ministerstva spravedlnosti poskytovat písemné a ústní vyjádření. Ministerstvo by mělo mít možnost pravidelně kontrolovat exekutorské úřady, nahlížet do spisů, listin a případně evidenčních pomůcek exekutora. Návrh také stanoví, že úřad provádí dohled i na základě písemných podnětů fyzických nebo právnických osob.

Novela nově umožňuje ministerstvu nebo Exekutorské komoře udělit exekutorům výtku v případě jejich méně závažných pochybení, která není možné hodnotit jako kárná provinění. Pospíšil k tomu uvedl, že soukromí exekutoři někdy proti dlužníkovi zasahují příliš razantně nebo zasahují proti lidem, kterých se exekuce nemá týkat. Obvykle jde o případy, kdy exekutoři přijdou zabavit věci do domácnosti, kde je dlužník hlášen k pobytu, ale nic mu tam nepatří.

Senát dnes podpořil také novelu obchodního zákoníku, která má podle Pospíšila převést do českého právního řádu některá ustanovení práva EU. Umožňuje například, aby bylo možné do obchodního rejstříku zapisovat i v cizích jazycích. Podle ministra také posiluje informovanost spotřebitelů a obchodních partnerů. Lepší informovanost má zajistit rozšíření povinných náležitostí, které mají obsahovat webové stránky podnikatelů. Pokud má podnikatel webové stránky, pak na nich také nebude moci uvádět neúplné, nebo dokonce klamavé údaje.