Kolem rekordní loupeže se mlčí

Praha - Půlmiliardovou loupež obestřelo mlčení. Ústa všem, kdo něco vědí, zamklo Městské státní zastupitelství v Praze. Jasné prozatím zůstává jen to, že podezřelý zaměstnanec bezpečnostní agentury je stále na útěku.

Král zlodějů František Procházka a s ním i 560 milionů jsou stále v nedohlednu. Pražská policie, která i tak komentovala průběh vyšetřování jen sporadicky, už neřekne vůbec nic, protože právo informovat si převzalo městské státní zastupitelství. „Zatím nejsou žádné informace, které bychom chtěli veřejnosti sdělit,“ uvádí mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze, Štěpánka Zenklová.

Svou taktiku nezměnila ani okradená bezpečnostní agentura, která komunikuje jen přes tiskové zprávy. Dnes ji k tomu přinutily spekulace médií, že by ji krádež tak velké sumy mohla zničit. Předmětná událost je plně kryta globálním pojištěním G4S Cash Services, dle které částka na kterou jsou pojištěni je několikrát vyšší než hodnota odcizené hotovosti. O ukončení činnosti společnosti v České republice se prý v žádném případě neuvažuje.

„Nemyslím si, že by z finančního hlediska tato ztráta firmu v ČR ohrozila, jiná záležitost je záležitost image,“ komentuje postavení společnosti Group 4 Securitas její bývalý generální ředitel Michal Fábera. Den poté, co měl peníze ukrást, se stal František Procházka nejhledanějším člověkem v zemi. Policie ale počítá i s variantou, že už je za hranicemi.

I kdyby tomu tak bylo, podle advokáta a ekonoma Václava Sládka je pro něj pořád nejjednodušší způsob, jak špinavé peníze takzvaně vyprat, v Česku. Možností se nabízí mnoho. Cesty, jak k nim dojít, už ale podle Sládka musely být dávno vyšlapané. „Určitá osoba si vezme například úvěr na koupi cenných papírů a z peněz, které mají být legalizovány, je tento úvěr splacen,“ vysvětluje Sládek.

Na to, jestli policie Františka Procházku dopadne, si můžou lidé i vsadit, podle kurzů sázková kancelář Fortuna věří mužům zákona, zatímco názory lidí jsou 50 na 50. Dodnes je sázenek 200 za celkovou sumu 30.000 korun.