Radní Uhl podal oznámení kvůli prodeji práv na Majora Zemana

Praha - Člen Rady České televize Petr Uhl podal trestní oznámení v souvislosti s prodejem práv na vydání seriálu Třicet případů majora Zemana na DVD. Uhl to uvedl na dnešním zasedání Rady České televize.

Uhl má podezření, že při prodeji práv na seriál Třicet případů majora Zemana mohl být spáchán trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, případně i nějaký jiný trestný čin proti majetku. K oznámení Uhla se připojil i radní ČT Dobromil Dvořák.

Práva na vydávání seriálu Třicet případů majora Zemana koupila společnost Český film Praha podnikatele Hynka Čecha.

Na policii se v souvislosti s prodejem práv obrátil počátkem listopadu generální ředitel ČT Jiří Janeček s tím, aby vyšetřila veškeré jeho souvislosti.

Prodejem se zabývala i dozorčí komise Rady České televize. Dospěla k závěru, že smlouva o prodeji práv na vydání seriálu se jeví jako lépe obhospodařovaná, než tomu bylo v případě smluv o prodeji dalších titulů, zaznělo na dnešním zasedání Rady ČT. Její předseda Ladislav Kozák řekl, že komise doporučila, aby se v budoucnu práva na díla z České televize prodávala v aukci či v dražbě, jak se tomu nyní děje s uměleckými díly. S tím se shoduje i obchodní ředitel ČT Pavel Krumpár.

Dozorčí komise Rady ČT je poradním orgánem rady ve věcech hospodaření televize.