Parkovací automaty na Praze 1 začínají fungovat

Praha - Parkovací automaty začnou v levobřežní části Prahy 1 fungovat ve čtvrtek. Druhá městská část si na jejich spuštění počká do 1. ledna, nyní tam firma Parking Praha instaluje zařízení na výběr parkovného. V obou částech byly zatím v provozu pouze takzvané modré zóny pro místní obyvatele a podnikatele. Pro návštěvníky nyní začnou platit zóny oranžové, kde lidé budou moci parkovat nejvýše dvě hodiny, a zelené s až šestihodinovým stáním.

Zóny v Praze 1 jsou podle místostarosty Karla Koželuha připravené. Nainstalováno je devět automatů, jsou namalované pruhy. „Od té doby, co zóny na levém břehu fungují, strážníci odtáhli 1100 aut,“ řekl Koželuh. Většina odtahů je z levého břehu, kde lidé nebyli na zóny zvyklí. Na pravém břehu je placené parkování od poloviny devadesátých let. Auta odvážejí čtyři odtahové vozy, od ledna by jich mělo být šest. „Doufáme, že to řidiče přiměje k respektování zón,“ dodal Koželuh.

V Praze 2 bude 108 parkovacích automatů. „V příštím roce možná navrhneme, aby se někde automaty posílily,“ řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová. Bylo by to v místech, kde jsou nyní modré zóny, ale nebydlí tam moc lidí. „Jedná se například o Albertov, lokality kolem porodnice U Apolináře, kolem dětské nemocnice Pod Karlovem, kde skutečně není tato lokalita zabydlená rezidenty, ale je tam hodně návštěvníků a klientů zdravotnických zařízení,“ uvedla Černochová.

Naopak pod Nuselským mostem by lidé naopak chtěli modré zóny. „Musíme to vyhodnotit, až tam bude automat, jak to bude obsazené,“ řekl radní Prahy 2 Karel Chramosil.

Radnici také chodí spousta žádostí na výjimky z pravidel například od lidí, kteří v místě pečují o staré příbuzné. Podle starostky ale není možné jim vyhovět. Někteří lidé si také stěžují na noční odtahy automobilů. Rezidenti stojí o to zaparkovat co nejblíže před svými domy, proto se nočním odtahům nevyhneme, dodala Černochová.

Zóny by v nejbližší době chtěly zavést také radnice Prahy 3 a 7. Zóny v těchto městských částech zdržela stížnost společnosti A. S. A. k antimonopolnímu úřadu. Výsledek řízení ještě není znám. Placené stání chce brzy zavést v Karlíně radnice Prahy 8. O placených zónách uvažuje také šestá městská část a nevylučuje je ani radnice Prahy 10.