Soud bude dnes znovu projednávat případ desetileté Terezy

Praha – Obvodní soud pro Prahu 8 se bude znovu zabývat sporem rodičů desetileté Terezy Smutné. Bude projednávat výši výživného a také se pokusí stanovit, jak budou vypadat schůzky s jejím otcem. Tereza, kterou soud kvůli dlouholetým sporům rodičů umístil před prázdninami na psychiatrii, žije od září u matky.

Soudní jednání bude trvat pravděpodobně celý den. Řešit se bude jednak výživné, jehož zvýšení matka Terezy požaduje vzhledem k rostoucím nákladům na dívčiny koníčky a ošacení, jednak musí soudce znovu prověřit pokutu ve výši 80 000 korun, kterou matce uložil za to, že bránila Tereze se vídat se svým otcem. Městský soud jeho verdikt zrušil.

Posledním – a nejdůležitějším – bodem jednání bude zhodnocení, jak úspěšně probíhá terapie v neziskové organizaci Dům tří přání, kam celá rodina každý týden dochází. Na základě posudků soud rozhodne, zda zruší nařízení, kterým na dva měsíce svěřil Terezu do péče matky, a upraví také schůzky s jejím otcem.

Tahanice o Terezu

Soud koncem června dívku, po dlouhodobých sporech rodičů, poslal na psychiatrii do motolské nemocnice. Rozhodnutí zdůvodnil snahou zabránit ovlivňování dítěte rodiči – Terezina matka údajně nechtěla dívce dovolit, aby se vídala se svým otcem, ta ale s obviněním nesouhlasila. Po následné vlně kritiky jak od odborníků, tak politiků přemístil Terezu na dobu prázdnin do dětské léčebny Olivův dům u Říčan, kde se stýkala s oběma rodiči. Začátkem září ji opět svěřil do péče matky a zároveň nařídil ambulantní terapii.

V návaznosti na případ vypracovali členové vládního výboru pro práva dítěte seznam neutrálních zařízení, kam by mohly být děti, které se ocitnou v podobné situaci jako Tereza, umístěny. Komplikované občanské spory o děti by měli pomáhat řešit zprostředkovatelé, takzvaní mediátoři.

Vydáno pod