Schwarzenberg a Liška by kvůli Čunkovi opustili vládu

Praha - Pokud se předseda KDU-ČSL Jiří Čunek vrátí do vlády, odejdou z ní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za zelené) a ministr školství Ondřej Liška. Informují o tom dnešní deníky. S Čunkovým návratem mají problém lidovečtí ministři. "Já na jeho místě bych se nevracel do vlády," komentoval situaci ministr kultury Václav Jehlička.

O Schwarzenbergově úmyslu píší Mladá fronta Dnes (MfD), Lidové noviny (LN) a Hospodářské noviny (HN). „Kdo vám to prozradil? Já jsem přesvědčen, že je třeba nastavit určité standardy a ty také dodržovat,“ řekl ministr MfD. Podle listu jsou o jeho postoji informováni jak lidovci, tak premiér Mirek Topolánek (ODS).

LN píší, že Schwarzenberg možnost své rezignace připustil ve středu. To, že zvažuje setrvání v kabinetu, listu potvrdila i ministryně bez portfeje a členka Strany zelených Džamila Stehlíková. „Pro něj je možnost návratu politika, který odešel z vlády kvůli korupčnímu skandálu, nemyslitelná,“ popsala v narážce na Čunkovy problémy Schwarzenbergovy úvahy.

O tom, že by kabinet mohl opustit i ministr školství Liška, který byl do funkce jmenován teprve v úterý, píší MfD a Právo. Liška řekl MfD, že nečeká, že by se zachoval jinak než Schwarzenberg. Právu v souvislosti s Čunkem sdělil: „Nevidíme rozdíl v situaci, v níž odcházel a v níž se chce vrátit. Já bych se takové sebevraždy také neúčastnil.“

Premiér proto chce o návratu Čunka nejdřív jednat s koaličními partnery. Podle něj rozhodnutí KDU-ČSL o okamžitém návratu do vlády lze pokládat za určitou nátlakovou akci. Koalice bude o situaci zřejmě jednat i dnes. Podle Topolánka by bylo nejlepší, aby ministerstvo pro místní rozvoj převzal po Čunkovi na přechodnou dobu pověřený ministr.

Čunek, jehož do ministerských funkcí lidovci znovu navrhli v úterý, nevidí pro své opětovné jmenování žádné zásadní překážky. Tvrdí, že byl pravomocně zproštěn obvinění z korupce, žádné „kostlivce ve skříni“ nemá a nikdy neměl a za skandály, které provázejí jeho kariéru, nemůže.

Rozhodnutí lidovců Čunka znovu nominovat do vlády vyvolalo napětí ve vládní koalici.