Češi nevěří, že vláda bude bojovat úspěšně s korupcí

Praha - Češi nevěří, že vláda bude bojovat úspěšně s korupcí. Úroveň korupce v ČR se v budoucnu podle 44 procent Čechů ještě zvýší, dalších 29 procent se domnívá, že zůstane stejná. Vyplývá to z výsledků celosvětového průzkumu veřejného mínění "Globální barometr korupce 2007", které má ČTK k dispozici. Barometr dnes zveřejnila Transparency International (TI). Podle něj zaplatilo za poslední rok 13 procent Čechů úplatek.

V efektivitu vládních protikorupčních opatření nevěří 60 procent lidí. Vláda si přitom dala boj proti korupci jako jednu z hlavních priorit.

Policie a politické strany jsou instituce, ve kterých podle české veřejnosti panuje nejvyšší míra korupce. Za oblasti zasažené úplatkářstvím výrazněji pak veřejnost považuje vedle legislativního procesu také například soudnictví, zdravotnictví, obchodní sektor či armádu. Výsledky průzkumu zařadily Česko mezi státy se střední mírou korupce.

Míra nedůvěry respondentů v účinnost vládních opatření a tedy i samotnou vládu podle ředitelky české pobočky TI Adriany Krnáčové patří k nejhorším výsledkům na světě.

Česká republika se podle průzkumu ocitla ve skupině se státy jako je Rusko či Turecko, z Evropské unie pak Lucembursko a Bulharsko. V těchto zemích odpovědělo devět až 16 procent respondentů, že někdy dalo úplatek. Nejvyšší korupce vládne ve spíše chudých zemích, jako je Nigérie, Rumunsko či Albánie, kde se s korupcí setkalo více než 30 procent lidí, zjistila TI. Naopak mezi země s nejnižší mírou korupce patří velmi vyspělé státy světa, například Švýcarsko, Japonsko či Rakousko, kde podplácela méně než tři procenta dotázaných.

S výsledky průzkumu podle české pobočky TI úzce souvisí i několik kauz, které v poslední době TI řeší. Shledala například několik pochybení v postupu ministerstva financí, které je zadavatelem veřejné zakázky na Integrovaný rozpočtový systém, součást složitého informačního projektu Státní pokladna, který má po svém spuštění zjednodušit a zpřehlednit správu státních financí.

Transparency International zkoumá také zadání veřejné zakázky na výstavbu jednoho z úseků dálnice D8, situaci v Nadaci Českého fondu umění nebo zájem města Opava o odkup pozemků od trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika.

Letošního průzkumu se zúčastnilo téměř 63.000 respondentů z 60 zemí. Na dotazy odpovídaly ženy a muži starší 15 let.