Greenpeace obsadilo komín elektrárny Prunéřov

Prunéřov (Chomutovsko) - Skupina 11 aktivistů Greenpeace obsadila dnes ráno třísetmetrový komín Elektrárny Prunéřov II, která patří společnosti ČEZ. Ve výšce 150 metrů chtějí strávit několik dní, a protestovat tak proti globálnímu znečišťování Země skleníkovými plyny. Prunéřovská elektrárna vypouští nejvíce kysličníku uhličitého (CO2) v zemi. ČTK o akci informoval koordinátor kampaní Greenpeace ČR Jan Piňos. Podle společnosti ČEZ ale patří její hnědouhelné elektrárny k nejšetrnějším k životnímu prostředí ze států bývalého východního bloku.

Piňos uvedl, že prunéřovská elektrárna spaluje uhlí jen s účinností 32 procent, zbytek uniká bez využití do ovzduší. „Po modernizaci elektrárny a prodloužení její životnosti o dalších 25 let se účinnost zvýší jen o pět procentních bodů na 37 procent. Ve světě mají přitom velké moderní uhelné bloky padesátiprocentní účinnost, menší elektrárny až šedesátiprocentní,“ řekl.

„Pochopil bych, kdyby Greenpeace riskovali zdraví a životy například na komínech elektráren v Polsku. Bloky s účinností 50 procent ještě nikde na světě nefungují, jsou ve výstavbě, je to módní výkřik. My postavíme nový blok v Ledvicích, který se bude této účinnosti blížit. V Prunéřově to ale nelze, zásoby uhlí jsou zde jen na 25 let, nikoli na potřebných 40 let. Přesto jsme zvolili nejmodernější technologii,“ namítl mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž.

S kritikou společnosti ČEZ ohledně modernizace vystoupil nedávno i ministr životního prostředí Martin Bursík. Ani podle něj ČEZ nezvolil při modernizaci Prunéřova II a Tušimic II nejmodernější dostupné technologie. Nahrazení elektrárny s účinností 32 procent zdrojem s účinnosti 37,5 procenta není podle něj dostačující. „To nejsou nejlepší dostupné technologie, to jsou technologie, které byly nejlepší v 70. a 80. letech minulého století,“ uvedl Bursík.

Špatná volba podle ministra zablokuje další modernizaci na dalších 25 let. „Kdyby ČEZ na ty dvě elektrárny dal stejnou technologii, kterou dává do Ledvic, tak se ušetří jedno procento spotřeby primárních zdrojů energie v Česku a miliony tun emisí,“ konstatoval Bursík v říjnu. Podle zástupců energetického gigantu by v tom případě byla elektřina z těchto elektráren extrémně drahá.

Protest Greenpeace podle Piňose souvisí s mezinárodním dvoutýdenním vyjednáváním o klimatu, jež začalo 3. prosince v indonéském Bali. Česko bude na konferenci zastupovat Bursík. „Náš protest by tak měl být poselstvím, jež ministr může na Bali tlumočit,“ uvedl Piňos.

Ministerstvo životního prostředí podle mluvčího Jakuba Kašpara považuje protest za prostředek, jak na problém upozornit, nikoli ale za řešení. Úřad podle něj pracuje jinými metodami, delegace na Bali vyjednává v rámci celé EU.

Součástí protestu na komínu prunéřovské elektrárny má být i rozvinutí obřího plakátu o rozměrech 50 na 12 metrů s nápisem STOP CO2. „Nápis je srozumitelný ve všech jazycích. Pokud se utiší vítr, chtěli bychom plakát umístit ve výšce asi 250 metrů,“ uvedl Piňos.

Akce se zúčastní lidé z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Německa a Británie. Policie z areálu prunéřovské elektrárny vykázala asi deset aktivistů. Proti jejich kolegům, kteří kolem 04:00 vyšplhali na komín, zasahovat nebude. „Trestní oznámení dosud nikdo nepodal. Aktivisty jsme proto jen vykázali, žádné sankce jsme neuplatnili,“ řekla ČTK mluvčí chomutovské policie Marie Pivková.

Ostraha uhelných elektráren není podle Kříže tak přísná jako u jaderných bloků. „Komín je navíc stranou objektu, takže je přístupný. Proti aktivistům nebudeme zasahovat, doufáme v jejich zdravý rozum,“ doplnil.

Jedenáctičlenný tým Greenpeace chce ve výšce 150 metrů zřídit komunikační centrum. K dispozici má stan, kapacitní připojení na elektřinu, notebook a webovou kameru. „Cílem je navázat diskusi s politiky a případně i s prezidentem (Václavem) Klausem, jehož postoj ke globálnímu oteplování je všeobecně známý. Chceme poukázat neefektivní spalování uhlí v zastaralých tepelných elektrárnách a nabídnout alternativní řešení,“ dodal Piňos.

Prunéřovská elektrárna je podle integrovaného registru znečištění největším znečišťovatelem ovzduší skleníkovými plyny v Česku. „Vypouští 8,9 milionu tun CO2 ročně, což je 6,5 procenta emisí CO2 v ČR. Chceme upozornit na to, že Česko je jedním z největších hříšníků v Evropě. V objemu emisí CO2 na obyvatele jsme čtvrtí z 25 členských států EU, v objemu těžby uhlí v přepočtu na obyvatele dokonce druzí na světě,“ doplnil.

Cílem Greenpeace je i zachování nynějších územních limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách a důraz na obnovitelné zdroje energie. Podle energetické koncepce Greenpeace do roku 2050 je možné zajistit z obnovitelných zdrojů dostatek bezpečné a stabilní energie a dosáhnout zvýšení energetické účinnosti i trvalého ekonomického růstu i bez uhlí a jaderné energie.

Greenpeace už několik podobných protestů v České republice pořádala. V listopadu 2005 strávili čtyři aktivisté Greenpeace tři dny na komíně chemičky Deza ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Akcí apelovali na vedení podniku, aby vyřadilo z výroby zdraví škodlivé chemikálie, zejména ftaláty. V srpnu 2003 vylezlo osm členů hnutí na komín v areálu chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku. Chtěli upozornit na toxické zamoření závodu a jejího okolí. Protest byl ale záhy přerušen kvůli silnému větru.