Soud potvrdil pět let vězení za granátový útok v Praze

Praha - Izraelec Jakov Mošajlov půjde za granátový útok v centru Prahy s definitivní platností na pět let do věznice s ostrahou. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. V odvolacím jednání tak potvrdil červnový rozsudek městského soudu, který Mošajlovovi vyměřil i trest vyhoštění. Výbuch v srpnu 2004 zranil na křižovatce ulic Na Příkopě a Havířská 17 lidí.

Odvolání státního zástupce se jako nedůvodné zamítá, prohlásila předsedkyně senátu.

K Nejvyššímu soudu už případ patrně nepůjde, protože Mošajlov je s verdiktem spokojen a podle žalobce Zdeňka Topinky není za dané situace dovolání reálné. Přesto Topinka trvá na tom, že trest je s ohledem na vysokou společenskou nebezpečnost činu nepřiměřeně mírný. Žádal proto zpřísnění v rámci trestní sazby do osmi let. „Docela dobře bylo možné, že při jeho (obžalovaného) jednání by tam nebylo 17 zraněných, ale 17 mrtvých. Stačilo, aby ty střepiny granátu šly jiným směrem, nebo aby zasáhly ty poškozené do jiných míst,“ řekl novinářům.

Mošajlov podle rozsudku hodil granát na pancéřovaný automobil Jeep Grand Cherokee, v němž jel majitel kasina Assaf Abutbul a další tři muži. Granát se skutálel po kapotě, a tak jej vhodil nebo kopl pod vůz. Policie případ charakterizovala jako vyřizování účtů mezi izraelským podsvětím. Podle soudů si obžalovaného někdo najal, aby Abutbula za finanční odměnu zastrašil.

Mošajlov po činu uprchl a zadržely ho až izraelské úřady. Tamní soud jej vydal ke stíhání do Česka pod podmínkou, že si trest odpyká v Izraeli. Mošajlov se teď podle obhájce těší na to, až bude do Izraele vydán a setká se tam se ženou a dětmi. Po odpykání dvou třetin trestu může v Izraeli žádat o podmínečné propuštění. Taková situace by mohla nastat už brzy - Mošajlov je totiž už tři a čtvrt roku ve vazbě, což se do výkonu trestu započítává.

Mošajlov i při dnešním jednání zopakoval, že čin nespáchal. „Je mi ale moc líto toho, co se tam lidem stalo. Přeju jim, aby se všichni uzdravili,“ uvedl.

Podle žalobců však Mošajlova usvědčují mimo jiné svědecké výpovědi a analýza DNA z věcí, které pachatel při útěku odhodil. Policie našla jeho oblečení, paruku, pistoli a další granát. Abutbul před izraelskými vyšetřovateli řekl, že Mošajlova nezná. Pancéřovaným autem a s ochrankou jezdí prý od té doby, co byl v Praze zavražděn jeho otec Felix.

Původně Mošajlovovi za obecné ohrožení hrozilo osm až 15 let vězení. Soudy ale poukázaly na to, že nikdo neutrpěl těžkou újmu na zdraví. Obžalovaný navíc sám přispěl k minimalizaci následků, když granát hodil pod auto. Kdyby to neudělal, byly by škody zřejmě daleko horší. Většinu broků z granátu tak pohltil podvozek automobilu.