Za krádež na radnici půjde úředník na osm let do vězení

Praha - Úředník radnice Prahy 1 David Borkovec, který připravil městskou část o téměř 34 milionů korun, půjde na osm let do vězení. Vrchní soud v Praze dnes v odvolacím řízení definitivně potvrdil verdikt pražského městského soudu. Borkovec musí také celou částku městskému úřadu splatit.

Obhajoba dnes žádala pro Borkovce mírnější trest, protože úředník se k činu přiznal a od začátku spolupracoval s policií. Vrchní soud se ale domníval, že prvoinstanční verdikt se všemi polehčujícími i přitěžujícími okolnostmi zacházel objektivně.

„V tomto konkrétním případě byl obžalovaný předem usvědčen důkazy,“ uvedla v odůvodnění dnešního rozsudku předsedkyně senátu Hana Kárová. Doznání tedy nebylo podle Kárové pro prvoinstanční soud důležitým podkladem. Borkovec navíc podváděl městský úřad řadu let a způsobil výraznou škodu.

Borkovec pracoval na radnici jako referent oddělení dopravy a životního prostředí. Od prosince 1998 do letošního března přepisoval na formulářích pro žadatele o zábor veřejného prostranství číslo účtu radnice na číslo svého soukromého konta. Formuláře musel sice podepsat vedoucí odboru Karel Žrout, protože však byly účty vedeny ve stejné bance a začínaly stejnou číslicí, rozdílu si nevšiml.

Úředník si přilepšoval zhruba čtyřmi miliony ročně. Finanční oddělení radnice na nesrovnalosti nepřišlo proto, že mu prý Borkovec nedával podklady pro kontrolu. Policie tak referenta odhalila až poté, co si radnice po nástupu nového vedení nechala vypracovat finanční audit a zjistila, že jí chybí peníze.

„To, že jsem finanční prostředky utratil, je pravda,“ řekl dnes soudu Borkovec. V hlavním líčení totiž tvrdil, že většinu peněz utratil za dovolené, nákladné víkendové výlety po Evropě a náročný životní styl. Kárová ale dnes podotkla, že si neumí představit, jakým způsobem lze utratit tak vysoký obnos, aniž by si toho okolí všimlo.

Policie u Borkovce při domovní prohlídce žádný větší obnos nenašla, zpátky se podařilo získat pouze dvoumilionovou zálohu za byt a menší částky z několika jeho účtů.

Borkovec byl původně obžalován ze zpronevěry a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Soudkyně ale čin překvalifikovala na podvod. Podle prvoinstančního soudu Borkovcovi přitížilo především to, že se ukradené peníze nenašly.

Proti dnešnímu rozsudku se nelze odvolat. Možné je pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vydáno pod