ČT: Proti okamžitému návratu Čunka do vlády je 90 procent lidí

Praha - Více než 90 procent lidí si myslí, že by se předseda KDU-ČSL Jiří Čunek neměl hned vracet do vlády. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Podle 58 procent občanů by se Čunek neměl vracet do kabinetu Mirka Topolánka vůbec. Po nějaké době by se mohl do kabinetu vrátit podle 31 procent respondentů a 11 procent si myslí, že by měl ve vládě zasednout co nejdříve.

Podle průzkumu si drtivá většina (82 procent respondentů) lidí myslí, že Čunkovo vysvětlení toho, kde přišel k penězům, působí nedůvěryhodně. „To je věc, která výrazně ovlivňuje právě názory na to, jestli se má Jiří Čunek vrátit do vlády,“ řekla ČT vedoucí analytička agentury STEM Věra Haberlová.

Zhruba polovina dotazovaných si dále myslí, že vyšetřování Čunkovy kauzy bylo politicky nezávislé, druhá polovina si myslí opak.

Strana zelených dnes pohrozila, že když Jiří Čunek usedne znovu do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, všichni čtyři její ministři zváží demisi. Čunek o comeback dál usiluje a postoj nejmenší vládní strany nechápe - neexistuje podle něj žádný právní ani morální důvod, proč by se nemohl vrátit. Také premiér Topolánek (ODS) si přeje, aby Čunek návrat odložil.

Čunek byl od listopadu 2006 podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Kabinet opustil počátkem listopadu kvůli opětovnému otevření této korupční kauzy. Ve stejnou dobu zároveň čelil nátlaku z vlastní strany i koalice kvůli informacím médií, že v 90. letech Čunkova rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun. V druhé polovině listopadu pak Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo definitivně zastavení Čunkova trestního stíhání.