Řidiči budou moci žádat o umazání části bodů

Praha - Řidičům, kteří se dopustili méně závažných dopravních přestupků, by mohly obecní úřady jednou za rok část přidělených trestných bodů umazat. Požádat by o to mohli jen řidiči, kteří mimo jiné úspěšně absolvovali školení bezpeční jízdy. Umožňuje to novela zákona, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

O umazání trestných bodů budou moci požádat řidiči, kteří jich nenasbírali více než deset. Obecní úřady jim budou moci jednou ročně umazat tři body. Nesmí se to však týkat přestupků trestaných šesti a více body. Například za řízení s alkoholem v krvi, na které zákon pamatuje sedmi body, umazávání trestných bodů možné nebude. Školení budou řidiči muset absolvovat ve střediscích bezpečné jízdy.

Přijatá novela mění i požadavky na obsah vstupního školení řidičů z povolání. V rámci vstupního školení budou muset absolvovat výuku a výcvik v rozsahu 140 hodin. Osvojovat by si měli například znalosti o sociálně právním prostředí v silniční dopravě, hospodářském prostředí a organizaci dopravního trhu nebo o teorii pokročilého racionálního řízení.