Policie obvinila Františka Procházku z krádeže „století“

Praha - Policie obvinila údajného pachatele krádeže "století" Františka Procházku, který podle ní odcizil zhruba 560 milionů korun z bezpečnostní agentury, kde pracoval. "Bylo rozhodnuto o zahájení trestního stíhání F.P. v režimu uprchlého," řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Procházka je obviněn z krádeže a pokud bude dopaden a usvědčen, hrozí mu až 12 let vězení.

Další podrobnosti k případu mluvčí odmítla sdělit. Krádež, která zřejmě nemá v české historii obdoby, se stala v žižkovském areálu agentury G4S. V sobotu kolem 09:00 tam podle policie vjel Procházkův vůz, který řídil neznámý člověk a zloděj už na něj čekal i s ukradenými penězi. Pracovníci firmy krádež odhalili až další den - v neděli. Kolem poledne podali trestní oznámení. Po ozbrojeném Procházkovi, který v G4S pracoval jako strážný, vyhlásila policie celostátní pátrání. V úterý ho po telefonickém tipu hledaly v Hloubětínské ubytovně desítky policistů. Podezřelý muž ale v ubytovně nebyl.

Poškozená firma vypsala na vypátrání pachatele odměnu dva miliony eur (asi 52 milionů korun). Na to, zda bude Procházka dopaden, si lze také vsadit u českých sázkových kanceláří.

Policie zatím nechce kauzu nijak komentovat. „K případu nebudeme poskytovat další informace, aby jejich únikem nebylo narušeno přípravné řízení,“ řekla dnes ČTK Zenklová.

Kvůli zmapování pohybu Procházkova auta těsně před krádeží policisté pátrají po zatím neznámém muži, jehož identitu se snaží co nejrychleji zjistit. Žádají proto všechny občany, aby jakékoli informace o tomto muži oznámili buď přímo kriminalistům pražské policejní správy na telefonní číslo 731 553 142, nebo operátorům linky tísňového volání.

G4S Cash Services je dceřinou společností nadnárodní bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, specializované na přepravu peněz.