Komunisté tápou ohledně volby prezidenta

Praha - Stále není jasné, jak se komunističtí poslanci zachovají při volbě hlavy státu. Předseda strany Vojtěch Filip proto ještě dnes nebude s to dát ekonomovi Janu Švejnarovi, který by se mohl stát soupeřem Václava Klause, jednoznačnou odpověď, zda může počítat s hlasy komunistických poslanců nebo alespoň s podstatnou většinou z nich. Filip řekl, že se se Švejnarem setká později odpoledne.

Vedení strany vychází z názorů, které zaznívají z okresních komunistických organizací, a ten je: Klause nevolit. Ke Švejnarovi mají ale komunisté výhrady a jsou rozděleni zhruba na dva stejně početné tábory.

Podstatné ale je, že se šéfům komunistické strany nepodařilo přesvědčit svých 26 poslanců ve sněmovně, aby volili Švejnara. Proto Filip dnes v rozhovoru pro ČTK nevyloučil, že by mohli Švejnara ještě pozvat na úterní zasedání poslaneckého klubu.

O prezidentské volbě bude v pátek odpoledne jednat výkonný výbor komunistické strany, který by mohl dát k volbě hlavy státu nějaké doporučení ústřednímu výboru. Ten se sejde v sobotu 15. prosince. V kuloárech KSČM se ale hovoří o tom, že ani ten nemusí ještě rozhodnout. Pak by se k této věci vrátil ještě příští rok v lednu.

Švejnara jako případného kandidáta do prezidentských voleb navrhla Strana zelených. Podpořili ho sociální demokraté. Ke stejnému kroku vyzval otevřeným dopisem šéf ČSSD Jiří Paroubek i komunisty. Stejně jako komunisté s podporou Švejnarovi váhají i lidovci. Švejnar se s jejich senátory sejde příští úterý.

Zatím jediným oficiálním kandidátem pro prezidentské volby, které by se měly konat počátkem února příštího roku, je nynější prezident Václav Klaus, který bude prezidentské křeslo obhajovat. Nominovala ho ODS. Podle pozorovatelů by mohl dostat kromě hlasů zákonodárců ODS také některé lidovecké, ale i sociálnědemokratické a komunistické hlasy, s jejichž pomocí byl zvolen před pěti lety. Spekuluje se ale i o tom, že by nemusel dostat všechny hlasy ODS, kde má odpůrce. Volební výsledky jsou proto nejisté.