TIC podezřívá Opavu z korupce s pozemky Hadamczika

Opava/Praha - Česká pobočka Transparency International (TIC) podezřívá vedení opavského magistrátu z korupce. Souvisí to s plánovaným nákupem pozemků od trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. Podle pracovníků TIC a některých zastupitelů je cena pro město značně nevýhodná. Opava chce za pozemky utratit víc než 100 milionů korun. Jejich hodnota je podle TIC výrazně nižší. Opavský magistrát podezření z korupce odmítá a tvrdí, že cena je běžná.

„Obchod je pro město nevýhodný,“ řekla opoziční zastupitelka Pavla Brady. Dodala, že na zastupitelstvo město připravilo smlouvu, podle které mělo metr čtvereční koupit za 550 korun. „Skutečná cena zemědělské půdy je podle oceňovací vyhlášky 30 korun,“ tvrdí.

S tím nesouhlasí mluvčí radnice Jan Šindler. „Jedna věc je vyhláška, druhou pak tržní cena, za kterou je majitel ochoten pozemek prodat,“ řekl s tím, že za podobné ceny nyní Opava vykupuje pozemky kvůli plánovanému obchvatu. „Metr čtvereční zemědělské půdy jsme navíc na podzim soukromým zájemcům o bytovou výstavbu prodali za více než 900 korun,“ řekl mluvčí. Podle něj má město k dispozici posudek, který cenu těchto pozemků v Opavě stanovil na víc než 300 korun.

S tím zase nesouhlasí Brady. „Za tak vysoké ceny prodali pozemky v jiné lokalitě,“ tvrdí zastupitelka. Navíc upozorňuje na to, že samotné pozemky nejsou příliš lukrativní. „Není to stavební pozemek. Jsou tam problémy se zemní vodou, musely by se odvodnit. Navíc by se tam musela dobudovat kanalizace a rekonstruovat stávající řád,“ jmenovala důvody, které záměr zpochybňují. Dodala, že navíc sousední pozemky vlastní Pozemkový fond a od něj by je město mohlo získat zadarmo.

Domnívá se proto, že za plánovaným obchodem jsou osobní zájmy některých členů vedení města. „Jinak to nedává smysl. Má tam být bytová výstavba a lehký průmysl. Průmyslovou zónu přitom plánují jinde,“ dodala.

Podobné informace zaznamenal i Martin Lachman z TIC. „V Opavě se spekuluje o tom, by město mohlo Hadamczikovi nabídnout k odprodeji levněji bytový dům. Takové informace městem kolují. Právě v tom spatřujeme možnost korupce a případem jsme se začali zabývat,“ vysvětlil Lachmann. „Budeme i nadále důsledně sledovat postup města a zaměříme se na důvody, které odpovědné osoby k takovému jednání vedou,“ řekl.

Šindler na to řekl, že všechny bytové domy se ve městě prodávají obálkovou metodou. „Účastnit se může každý a každý musí hrát podle stejných pravidel. Jednáme s tím, kdo nabídne vyšší cenu,“ řekl.

V současné době jsou pozemky Hadamczika vedeny v územním plánu jako zemědělská půda. Existuje ale strategický záměr na změnu jejich využití pro bytovou výstavbu a lehký průmysl. „Na základě nového strategického plánu se většina komisí shodla na tom, že by Opava měla rozšířit tento typ zón a vykoupit pozemky, aby měla co nabídnout,“ řekl Šindler.