Premiér: Čunek by měl návrat odložit

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) chce, aby šéf lidovců Jiří Čunek svůj návrat do vlády odložil. Měl by tak podle něj udělat proto, že je terčem mediálních útoků, které by kabinet poškozovaly. Topolánek ale zároveň uvedl, že bude ve věci Čunkova návratu do vlády respektovat rozhodnutí KDU-ČSL. Premiér to řekl při sněmovních interpelacích.

„Je možné, že se Jiří Čunek vrátí do vlády, a já jsem to nikdy nezpochybnil,“ prohlásil Topolánek. Dodal ale, že kauza lidoveckého předsedy ještě není mediálně uzavřená a potřebuje být ukončena tak, aby nezdržovala vládu od práce. Čunek podle premiéra dále čelí „nesmyslným obviněním“, která jsou „mediální virtuální realitou“.„V tomto smyslu já žádám Jiřího Čunka, aby svůj příchod zpět do vlády odložil,“ řekl.

KDU-ČSL by podle Topolánka měla zodpovědně zvážit, zda je užitečné, aby se nyní Čunek do vlády vracel. Čunkova trestní kauza ale podle něj byla uzavřena standardním způsobem a z hlediska práva je proto předseda lidovců čistý. „Já rozhodnutí KDU-ČSL budu respektovat a v té věci budu jednat, protože Jiří Čunek je pro mě nevinný člověk,“ řekl.

Lidovci Čunka v úterý znovu navrhli do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj. Jejich rozhodnutí ale vyvolalo ostrou kritiku zelených i některých politiků ODS. Zelení dnes pohrozili, že pokud by se Čunek do kabinetu vrátil, všichni jejich ministři z ní odejdou.