Čeští vojáci odletěli do mise v Afghánistánu

Praha - Armáda zahájila střídání zdravotního personálu v polní nemocnici v Kábulu. Do mise v Afghánistánu se zpožděním z pražského ruzyňského letiště odletělo prvních 41 příslušníků z celkem stočlenného kontingentu, který by měl v zemi působit asi do poloviny dubna příštího roku.

Původně měl vojenský speciál odletět již ve čtvrtek ráno. Kvůli chybějícímu povolení k přeletu nad Turkmenistánem se odlet nejprve zdržel a kvůli nepříznivému počasí nad Afghánistánem byl později odložen. Česku se však nakonec povolení získat podařilo, a tak se mohlo letadlo vydat na cestu. 

Česká polní nemocnice funguje na spojenecké základně v Kábulu od letošního roku. Jejím úkolem je starat se především o nemocné a zraněné alianční vojáky. „Poskytujeme péči přednostně koaličním vojákům,“ uvedl velitel kontingentu Marek Kocvrlich. Kromě zdravotníků do země odletěli také příslušníci chemické jednotky. Kocvrlich doplnil, že bezpečnostní situace v Kábulu není v současnosti klidná. K pohybu mimo základnu proto budou vojáci využívat obrněná vozidla. 

Na palubě vojenského speciálu je také tým lékařů z Ústřední vojenské
nemocnice v Praze a z Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole. Lékaři v zemi vyberou další nemocné afghánské děti, které odletí do nemocnic v ČR a budou se zde léčit. Miloš Bohoněk z pražské Ústřední vojenské nemocnice řekl, že lékaři mají vybráno asi 50 dětí, ze kterých
zvolí tři vhodné pacienty. Kritériem pro výběr bude mimo jiné to, zda je
léčba proveditelná v Česku. 

Spolu s lékařským týmem odletěl do Kábulu i vyléčený afghánský chlapec Hamidolla, který byl do programu Medevac zařazen počátkem letošního srpna.
Čtyřletý chlapec se v ČR úspěšně léčil s popáleninami a podrobil se také
léčbě v Olivově dětské léčebně v Říčanech.
    Afghánistán patří k prioritním zemím české armády. Od března by Česko mělo
mimo jiné mít v jihoafghánské provincii Lógar vlastní provinční
rekonstrukční tým. Celkem by v Afghánistánu mělo být až 415 Čechů.
    Čeští lékaři pomáhají dětem v rámci zdravotnického programu Medevac, který
je určen pro vážně nemocné z válkou postižených oblastí. Vláda na jeho
pokračování nedávno vyčlenila pět milionů korun. Od roku 1993 bylo v
programu Medevac v ČR léčeno přes 110 pacientů z krizových oblastí, jako je
Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čečensko, Irák a Pákistán.