Ceny jízdného v kladenských autobusech od příštího roku vzrostou

Kladno - Jízdné v autobusech městské hromadné dopravy v Kladně od 1. ledna podraží. Cena základního jízdného vzroste o dvě koruny, snížené jízdné bude vyšší o jednu korunu, zdražení se projeví také na časovém předplatném. Důvodem zdražení je zvýšení ceny nafty, DPH a pořízení nových ekologických autobusů, sdělil novinářům kladenský primátor Dan Jiránek.

„Rozhodli jsme se, že to celé nepřeneseme na zákazníky, ale zhruba polovinu budeme hradit buď ze zvýšené dotace ČSAD Kladno, nebo z úspor této společnosti, respektive jejich kombinace,“ řekl primátor.

Vzhledem k očekávanému růstu nákladů se předpokládá ztráta ČSAD Kladno 12 milionů korun. Ztrátu společnosti podle primátora hradí město. To navíc autobusovou dopravu letos dotovalo 41 miliony korun, příští rok počítá se zvýšením dotace až na 45 milionů korun.

Zvýšení ceny o dvě koruny se týká základního jízdného osob od 15 do 60 let, děti od šesti do 15 let a starší 60 let si připlatí za jednotlivou jízdu jednu korunu. Citelněji se zdražení projeví u předplatného. Například čtvrtletní kupon na neomezený počet jízd se zdraží z 840 korun na 960 korun, čtvrtletní předplatné pro žáky a studenty do 15 let se zvýší o deset korun na 370 korun. Žáci a studenti od 15 let pak od začátku roku za čtvrtletní kupon zaplatí 480 korun, o 120 korun více než doposud.

ČSAD MHD Kladno zajišťuje městskou autobusovou dopravu v Kladně, kde má v provozu 17 linek. Za měsíc na nich přepraví zhruba milion cestujících. Dále provozuje 32 linek zapojených do systému Středočeské integrované dopravy a sedm linek Pražské integrované dopravy. Provozuje i dvě mezinárodní linky na Slovensko a nepravidelnou dopravu.

Vydáno pod