Přeshraniční dopravu na jihu Moravy má usnadnit jednotná jízdenka

Brno - Lidé z příhraničních oblastí Jihomoravského kraje, Rakouska a Slovenska budou možná v budoucnu cestovat mezi zeměmi na jednotnou mezinárodní vlakovou jízdenku. Návrh na společnou jízdenku zazněl poprvé na listopadovém jednání o přeshraniční spolupráci ve veřejné dopravě, kterou zorganizoval koordinátor Jihomoravského integrovaného systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) - společnost Kordis. Jednotná jízdenka by zlepšila turistické propojení regionů, řekl jednatel firmy Jaromír Holec.

Setkání se uskutečnilo při příležitosti blížícího se otevření hranic související se vstupem České republiky do schengenského prostoru 21. prosince. „Jak by mohla spolupráce v organizaci přeshraniční dopravy fungovat, bude známo asi v polovině příštího roku, kdy očekáváme reakci z obou zemí na náš návrh,“ řekl Holec.

Podobně už podle něj několik let funguje vlakové spojení mezi Bratislavou a Vídní nebo například systém Ergonet mezi ČR a Německem. „Kromě cesty vlakem by mohli cestující jízdenku využít také při přestupu na městskou dopravu,“ dodal Holec.

S organizátory integrované dopravy v sousedních zemích rovněž Kordis předjednal budoucí překrytí tarifních zón IDS JMK na Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku. „Tyto okresy se začlení do IDS JMK nejdříve v roce 2009. Na českou jízdenku by tak mohli do Jihomoravského kraje cestovat lidé z obcí blízko hranic, například z rakouského Laa a Poysdorfu nebo slovenských Kút nebo Skalice,“ vysvětlil Holec.

V současné době tak IDS JMK obsluhuje 326 jihomoravských obcí, tedy padesát procent kraje, v nichž žije 738.000 obyvatel - 65 procent kraje. První část systému začala fungovat 1. ledna 2004. Celý Jihomoravský kraj by měl být do IDS začleněn do konce roku 2010.