V Motole otevírají rekonstuované křídlo dětské kliniky

Praha – Premiér Mirek Topolánek a manželka prezidenta Livia Klausová otevřeli dnes slavnostně opravené křídlo dětské nemocnice. První etapa rekonstrukce dětské kliniky začala v roce 2006, děti se do nových prostor začnou stěhovat kolem Vánoc. Oprava probíhala za plného provozu a přišla zatím na více než miliardu korun.

S rekonstrukcí se začalo doslova za pět minut dvanáct. Před jejím zahájením léčbu narušovaly havárie topení, prasklé stoupačky a oprava akutních závad i za provozu kliniky. Na balkony byl kvůli jejich havarijnímu stavu vstup zakázán. Budova zůstávala stále v provozu jen proto, že se za ni její ředitel Miloslav Ludvik zaručil.

V nově zrekonstruovaném křídle C je deset pater špičkově vybavených lůžkových pokojů, jedno patro lékařských pokojů, jedno patro mléčné kuchyně a tři technická patra. Rekonstrukce zasáhla i podzemí, která opisují oblouk kolem pavilonů A, B a C. Slouží například pro automatický vozíkový systém.

„Dětská klinika v Motole se posouvá technickým vybavením na špičku v Evropě,“ říká Jiří Šnajdauf, přednosta dětské chirurgické kliniky. Rekonstrukce podle jeho slov přinese větší komfort jak malým pacientům a jejich rodičům, tak i lékařům.

První etapa rekonstrukce stála přibližně 1,5 miliardy, na druhou, která zahrnuje mimo jiné operační sály, vláda letos vyhradila částku 2,4 miliardy. Dokončena by měla být v roce 2011.