Sněmovna: Novela stanoví, že leteckou záchranku financuje stát

Praha - Stát, respektive ministerstvo zdravotnictví, bude mít zřejmě přímo zákonem uloženo smluvní a finanční zajištění provozu letecké záchranné služby. Počítá s tím novela zákona o péči o zdraví lidu, kterou dnes sněmovna schválila hlasy 101 ze 150 přítomných. Nyní ji posoudí Senát.

Pro novelu až na výjimky nehlasovali sociální demokraté, kteří se obávají toho, že slovo „smluvně“ v legislativní předloze otevírá cestu k tomu, aby se letecká záchranná služba stala doménou soukromého sektoru. ČSSD požaduje, aby ji stát i nadále zajišťoval za pomoci policejních a armádních vrtulníků.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se závěry sociálních demokratů nesouhlasí. „Na tom se nic nemění. Kdo to bude provádět, o tom hovoří usnesení vlády z tohoto roku. A jedním ze zajišťovatelů je jak ministerstvo vnitra, tak armáda, tak soukromí provozovatelé. To znamená, tato věta o tom opravdu nerozhoduje,“ řekl Julínek již dříve poslancům.

Ministerstvo zajišťuje a financuje vrtulníky pro leteckou záchrannou službu již dnes. Zákon mu to ale zatím neukládá, úřad to dělá na základě usnesení kabinetu z roku 1999.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt již dříve uvedl, že beze změny zůstává to ustanovení zákona, podle nějž zdravotnickou záchranku zřizují kraje, které odpovídají za její organizaci a zajištění činnosti ve svém obvodu. „Účelem navrhované právní úpravy (dnes schválené novely) je dát do souladu praxi a právní úpravu, tedy vymezit povinnost státu zajistit letadla pro zdravotnickou záchrannou službu a financování jejich provozu tak, aby bylo jednoznačně zřejmé, že tato povinnost nepřísluší krajům,“ uvedl mluvčí.