Langer: Ředitelství PČR by ve všech krajích měla být do roku 2012

Hradec Králové - Krajská ředitelství Policie České republiky (PČR) by měla nejpozději do roku 2012 fungovat ve všech čtrnácti krajích. Po jednání Rady Asociace krajů České republiky v Hradci Králové to dnes řekl ministr vnitra Ivan Langer. Dosud policii řídí osm krajských správ. Langer chce pro plánovanou změnu získat podporu napříč politickými stranami a také mezi kraji a obcemi.

„Naším cílem je harmonizace členění policie a krajských správ s hranicemi krajů,“ řekl Langer. Návrh zákona o policii, který by měl platit od ledna 2009, záležitosti územního uspořádání policie navrhuje ve dvou variantách, jednou je zachování současných osmi krajských správ a druhou možností je vznik čtrnácti krajských správ policie.

„Chceme změnit strukturu, ale také způsob ekonomického fungování policie, ale bohužel teď není možné to celé zvládnout od roku 2009. V 2009 bude start této části reformy a podle stavu připravenosti v jednotlivých krajích, nejpozději však v roce 2012, bude fungovat 14 územních ředitelství policie,“ řekl Langer.

Hejtmani krajů, ve kterých dosud policie nemá vlastní ředitelství, záměr vítají.

Například v Hradci Králové sídlí Východočeská policejní správa, která řídí policii v Královéhradeckém, Pardubickém a v části Libereckého kraje a na Vysočině. Langer dnes hejtmanům přislíbil na leden příštího roku další jednání o policii, hejtmani chtějí například jednat o počtech policistů.

Rada Asociace krajů České republiky, jejichž členy jsou hejtmani všech krajů a primátor hlavního města Prahy, měla dnes v Hradci Králové jednat také o situaci ve státním podniku Lesy České republiky, ministr zemědělství Petr Gandalovič se však z jednání během dopoledne omluvil.