Případ údajných machinací s penězi na Temelín odložen

Praha - Policisté odložili případ několika firem, které byly podle médií podezřelé z toho, že se účastnily praní špinavých peněz a připravily stát o desítky milionů korun určených na stavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Policie ale žádnou trestnou činnost v jejich jednání nezjistila. Sdělila to ředitelka Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Renata Strnadová. Prověřovaná činnost společností se podle ní navíc výstavby jaderné elektrárny vůbec netýkala.

„Policie ČR prověřovala obchodní spolupráci společnosti Vodní stavby s.p., včetně nástupnických společností, se zahraničními subjekty, jenž ale neměla v žádném případě nic společného s činností a podílem uvedeného subjektu v rámci výstavby jaderné elektrárny Temelín,“ konstatovala Strnadová. Předmětem šetření byla podle ní obchodní činnost jednotlivých firem, hlavně ve vztahu k partnerům z Německa.

O tom, že se policie zabývala finančními operacemi několika českých firem, které se v devadesátých letech podílely na stavbě elektrárny, v září informoval server Aktuálně.cz. Zástupci firem byli podle serveru podezřelí, že uzavírali se státem mnohamilionové obchodní smlouvy za práci, kterou společnosti neodvedly, a stát tak mohl přijít minimálně o 100 milionů korun. Peníze pak prý přes Německo putovaly na konta do švýcarských bank.

Na případ podle serveru české úřady upozornili němečtí kriminalisté, kteří kvůli daňovým únikům a praní špinavých peněz vyšetřovali firmu GIS ze Severního Porýní-Vestfálska. Právě firma GIS měla být podle serveru „přestupní stanicí špinavých peněz“.

Mezi firmami, které se údajného praní špinavých peněz účastnily, prý byly i Vodní stavby Temelín. Klíčovou roli podle serveru hrála společnost Zenit, která tok peněz z Česka do Německa organizovala. Firma je údajně spojená se jménem podnikatele Richarda Hávy. Ten ale jakoukoliv účast na praní špinavých peněz již dříve odmítl.

Háva figuruje i v údajné korupční aféře kolem stíhaček Jas-39 Gripen. Podle švédské televize provázely nevyjasněné platby a případy miliardové korupce jak původní jednání o prodeji 24 stíhaček Gripen do České republiky, tak následný pronájem čtrnácti těchto strojů české armádě. Klíčovou osobou uplácení v České republice měl být podle anonymního zdroje švédské televize šéf české kampaně stíhaček Gripen Angličan Steve Mead, který toto obvinění už dříve popřel. Za prostředníky byli označeni Rakušan Alfons Mensdorff-Pouilly, bývalý kanadský ministr Otto Jelinek a právě Háva. Jelinek i Háva jakoukoliv roli v kauze odmítli.