Volba prezidenta začne 8. února

Praha - Volba prezidenta začne na Pražském hradě v pátek 8. února příštího roku. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dnes na tento den svolal společnou schůzi obou parlamentních komor.

Zatím jediným oficiálním kandidátem na nejvyšší ústavní funkci je nynější prezident Václav Klaus, nominovaný ODS. Jeho soupeřem by se mohl stát Jan Švejnar, který se ale dosud nerozhodl.

Klaus je vzhledem k rozložení sil v parlamentu považován za favorita. ODS má dohromady 122 hlasů, její kandidát by tak ve třetím volebním kole při účasti všech poslanců a senátorů potřeboval jen dalších 19. Někteří zákonodárci mimo ODS už připustili, že by Klause také podpořili.

Švejnara podporují zelení a podmíněně i sociální demokraté. Má i podporu některých senátorů. Hlasy lidovců a KSČM jisté nemá, s oběma těmito stranami ale jedná. Švejnar si zatím ujasňuje, jaké má šance na zvolení, a zda tedy vůbec kandidovat bude.

Volba prezidenta má podle ústavy nejvýše tři kola. V prvním by se stal hlavou státu kandidát, který by dostal nejméně 101 hlasů ve dvousetčlenné sněmovně a alespoň 41 hlasů v Senátu, který má 81 členů. Ve druhém kole by k vítězství stačil zisk nadpoloviční většiny hlasů přítomných zákonodárců v každé z komor. Ve třetím kole se již hlasy poslanců a senátorů sčítají a prezidentem by se stal ten, kdo by dostal nadpoloviční většinu hlasů přítomných členů obou komor.

Kdyby nikdo z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů ani v jednom ze tří kol, volba by se musela opakovat s nově předloženými kandidáty. Při posledních volbách byl Klaus zvolen až ve třetím kole třetí volby.

Vydáno pod