Zrušení části reformy veřejných financí navrhli i senátoři

Praha - Ústavní soud bude muset řešit další stížnost na reformu veřejných financí. V pořadí třetí stížnost předložili opoziční senátoři. Nenavrhují zrušení celého souboru zákonů, které prosadila vládní koalice s cílem stabilizovat veřejné rozpočty, ale jen jeho některých částí kvůli způsobu jejich schválení.

Pod stížností jsou podepsáni senátoři ČSSD, z Klubu otevřené demokracie (KOD) a z klubu SNK. Navrhují zrušit novely zákona o účetnictví, o veřejném zdravotním pojištění a změny zákonů o cenách nikoli z důvodů věcných, ale kvůli „ústavně vadné proceduře jeho schválení“, sdělila iniciátorka stížnosti Soňa Paukrtová (za Stranu pro otevřenou společnost). Podle ní byly tyto novely do zákona o stabilizaci veřejných financí přidány ve sněmovně jako takzvané přílepky.

Ústavní soud počátkem roku odmítl tento způsob schvalování zákonů, tedy připojení změny jednoho zákona k návrhu nesouvisejícího zákona. Tehdy na návrh Paukrtové zrušil novelu zákona o bankách kvůli nestandardnímu způsobu přijetí.

Podobně byly podle senátorky schváleny ve sněmovně i nově napadené novely. Původní vládní návrh nepočítal ani se změnami zákonů o cenách, ani s úpravou zákona o účetnictví, která se reformy veřejných financí vůbec netýká, míní Paukrtová. „Jde o zákon upravující techniku účtování, nikoli o zákon zasahující do daňové soustavy či ovlivňující výdaje státního rozpočtu,“ uvedla. Podle napadené novely by nově nemuseli vést podvojné účetnictví podnikatelé, kteří nefigurují v obchodním rejstříku a jejichž roční obrat nepřesáhl 25 milionů korun. Nyní je tento limit o deset milionů korun nižší.

Ke změně zákona o veřejném zdravotním pojištění Paukrtová uvedla, že původně obsahovala jen zavedení regulačních poplatků u lékaře. Bez standardního projednání byla tato novela doplněna o pasáž upravující ceny léků. Podle senátorky se tak stalo formou pozměňovacího návrhu bez předcházející odborné a politické diskuse, ačkoli přináší zásah do práv pacientů, pojišťoven, poskytovatelů péče ve prospěch ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů již dříve napadli u Ústavního soudu poslanci ČSSD a KSČM. Jejich společnou stížnost na zrušení celého zákona ústavní soudci odmítli kvůli tomu, že již dříve obdrželi obdobný návrh poslanců sociální demokracie. Ústavní soud nikdy souběžně neprojednává dva obdobné podněty. Buďto návrhy spojí, nebo upřednostní dříve podaný, informoval ve čtvrtek ČTK mluvčí soudu Michal Spáčil.

Vydáno pod