Soudci se budou kvůli novému zákoníku učit znovu paragrafy

Praha - České soudce čeká zřejmě za rok změna návyků, které získali za léta praxe. Nový trestní zákoník, který má vstoupit v platnost 1. ledna 2009, je totiž poskládán jinak než současný a paragrafy jednotlivých trestných činů jsou v něm přečíslovány.

Návrh, který posoudí sněmovna pravděpodobně začátkem příštího roku, začíná vraždou a končí trestnými činy proti státu, trestné činy tedy vypočítává opačně než současný kodex. To má podle šéfa legislativní rady a ministra bez portfeje Cyrila Svobody vyjádřit váhu, kterou přikládá stát ochraně občanů.

„Paragrafy nebudou sedět, soudcům předkládáme Rubikovu kostku, budou se s ní muset naučit pracovat,“ řekl Svoboda po zasedání legislativní rady, které vládě doporučilo zákoník poslat sněmovně.

Na druhou stranu by měl soudcům nový kodex práci ulehčit tím, že umožní vynechat čtení všech důkazů v soudní síni. Radikálně se tak zkrátí doba jednání. Jako příklad uvedl Svoboda hypotetické probírání korupční kauzy šéfa lidovců Jiřího Čunka před soudem. Podle současných pravidel by u soudu muselo být přečteno všech 3500 stran spisu, podle nového zákoníku by byly přečteny pouze listiny vybrané žalobcem a obhajobou.