KSČM přerušila jednání o podpoře prezidentskému kandidátovi

Praha - Výkonný výbor KSČM přerušil jednání o podpoře Janu Švejnarovi, který by se mohl stát soupeřem Václava Klause v prezidentských volbách. Komunističtí vyjednavači mají zjistit, jakou skutečnou podporu má Švejnar v klubu sociální demokracie. Řekl to během zasedání výboru místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Komunistické vedení se podle Dolejše obává, že mezi sociálnědemokratickými zákonodárci mohou být lidé, kteří nebudou pro Švejnara ochotni hlasovat. Tak by snaha komunistů přišla vniveč, popisoval Dolejš úvahy výkonného výboru.

Vedení strany chce podle místopředsedy také vysvětlit členům komunistické strany způsob volby hlavy státu. Soudí totiž, že bojovná nálada proti Švejnarovi pramení z neznalosti, že jde v prvním kole o to, aby vůbec Klausův odpůrce postoupil do dalšího kola, dodal Dolejš.

Podporu sociálních demokratů Švejnarovi, kterého jako protikandidáta Klausovi navrhli zelení, zopakoval předseda strany Jiří Paroubek. Kromě komunistů s podporou Švejnarovi váhají lidovci. Jejich senátorský klub Švejnar navštíví příští úterý. Téhož dne se zřejmě setká ještě se zákonodárci komunistické strany.

Volby prezidenta začnou 8. února 2008. Na tento den dnes svolal předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček zasedání obou parlamentních komor.

Švejnar oznámil, že příští týden definitivně zváží, zda se bude o křeslo na Hradě ucházet. Nicméně už po neděli hodlá sbírat podpisy zákonodárců potřebné pro podání kandidatury a už nyní skládá tým svých spolupracovníků.