Švejnar: Prostor pro mou kandidaturu na prezidenta existuje

Praha - Ekonom Jan Švejnar ve svém prohlášení uvedl, že pokud se v následujících dnech potvrdí podpora politických stran i jednotlivců napříč politickým spektrem, bude se o Hrad ucházet. Dosavadní jednání podle Švejnara ukazují, že prostor pro jeho kandidaturu na funkci prezidenta republiky existuje.

Jediným oficiálním kandidátem na prezidentskou funkci zatím zůstává Václav Klaus, kterého nominovala ODS. Švejnar ho již „v zájmu maximální průhlednosti této volební soutěže a vyjasnění jejího programového obsahu“ vyzval k veřejné debatě, ale Klaus televizní debatu odmítl, protože ji podle svých slov považuje za kontraproduktivní. „V momentu, když je mým prostorem 281 volitelů, tak do televizních debat nepůjdu,“ řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Švejnar se definitivně rozhodne, zda se bude ucházet o post prezidenta, po schůzkách, které ho čekají příští týden. Novinářům nicméně řekl, že příští týden bude sbírat podpisy zákonodárců potřebné pro podání kandidatury. Švejnara navrhli zelení a podporuje ho sociální demokracie, která chce o jeho případné nominaci rozhodnout příští týden. Na to, jakou skutečnou podporu bude mít Švejnar u sociálních demokratů, čekají i komunisté, kteří v pátek jednání o jeho podpoře přerušili. Jasné zatím není stanovisko lidovců. Švejnar dnes uvedl, že v jednání s KDU-ČSL pokračuje, ocenil podporu ČSSD, zelených a senátorského klubu SNK a Klubu otevřené demokracie.

Očekává se, že Václava Klause by kromě zákonodárců jeho mateřské strany mohli podpořit někteří lidovci, ale i sociální demokraté a komunisté, s jejichž pomocí byl zvolen před pěti lety. Spekuluje se ale i o tom, že by nemusel dostat všechny hlasy ODS. Volba je tajná a jen těžko předvídatelná. Švejnar věří, „že všichni poslanci a senátoři přijmou logiku volné politické soutěže a svou volbu opřou o svůj osobní názor, který si udělají na základě vlastního setkání s kandidáty a jejich jasného programového vymezení“.