Pochodem Prahou aktivisté upozorňovali na změnu klimatu

Praha - Mladí zelení a další ekologičtí aktivisté dnes na demonstraci v Praze varovali před globálním oteplováním. Asi tři desítky demonstrantů se sešly po 16:00 na Václavském náměstí. Po půl hodině se vydali na pochod, jehož cíl byl na Pražském hradě. Shromážděním před sídlem hlavy státu chtěli demonstranti symbolicky upozornit na to, že prezident Václav Klaus podle nich problém klimatických změn vytrvale zlehčuje. Podle aktivistů jde přitom o naléhavou hrozbu.

„Jediné, jak se ve společnosti o změnách klimatu mluví, je když o nich mluví prezident Václav Klaus, který tyto změny popírá,“ řekl jeden z organizátorů demonstrace. Z boje proti klimatickým změnám by se podle Mladých zelených mělo stát jedno z hlavních politických témat. „Česká republika patří v přepočtu emisí CO2 na obyvatele mezi nejhorší znečišťovatele planety,“ zdůraznili. Česká republika by podle nich proto měla přijmout ambicióznější závazky při snižování emisí.

Klaus debatu o změnách klimatu považuje za neférovou a iracionální, zpochybňuje údajně nerealistické závazky vyhlašované na desítky let dopředu ohledně omezování emisí plynů se skleníkovým efektem. Své názory český prezident prezentoval v září na půdě OSN, kde se konala konference o klimatických změnách. Drtivá většina světových státníků tam ale boj proti klimatické změně hájila.

Pražská demonstrace se konala při příležitosti dnešního dne ochrany klimatu. Lidé proti globálnímu oteplování dnes demonstrovali i v jiných evropských městech. Stovky lidí takto pochodovaly filipínskou metropolí Manilou či thajským Bangkokem; akce varující, že je nejvyšší čas něco podniknout, se konaly v novozélandském Aucklandu, Berlíně, Londýně, Helsinkách, Oslu, v Řecku i ve Fairbanksu na Aljašce. Ekologické organizace a média v Německu, Rakousku a Švýcarsku vyzvaly, aby lidé symbolicky na pět minut zhasli světla ve svých domácnostech.

Organizátoři pražské demonstrace na shromáždění zdůraznili také to, že chtějí poslat vzkaz vyjednavačům České republiky v indonéském Bali, kde se nyní koná vrcholná klimatická konference OSN. „Měli by zaujmout radikálnější stanovisko, abychom nepatřili opět do tábora skeptiků, ale abychom byli mezi zeměmi, které jsou progresivní a chtějí přijmout opatření, která mají skutečný smysl,“ řekl jeden z pořadatelů akce. ČR bude na konferenci zastupovat ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík.

Vydáno pod