Menší strany koalice i ČSSD pro debatu prezidentských kandidátů

Praha - Politici menších koaličních stran i ČSSD by uvítali, kdyby se prezident Václav Klaus utkal se svým uvažovaným protikandidátem Janem Švejnarem či jiným případným vyzyvatelem v prezidentské volbě ve veřejné debatě. Klaus účast v takovém pořadu v sobotním rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes odmítl. Předseda lidovců Jiří Čunek, šéfka poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques i předseda ČSSD Jiří Paroubek jeho rozhodnutí kritizovali v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

S názorem představitelů KDU-ČSL a Strany zelených nesouhlasí Ivan Langer, místopředseda ODS, která Klause do prezidentské volby nominovala. V systému nepřímé volby je televizní debata prezidentských kandidátů zbytečná, řekl dnes Langer ČTK. Zopakoval tak v podstatě slova prezidenta. Debaty jsou podle Klause na místě tehdy, když prezidenta volí přímo občané, nyní by to bylo podle něj kontraproduktivní.

„Já bych určitě byl radši, kdyby ta veřejná diskuse proběhla, abychom také my volitelé jaksi viděli, jak působí tito lidé na veřejnost,“ řekl Čunek. Pro jeho rozhodování při volbě prezidenta to prý sice není klíčové, bylo by ale užitečné, kdyby prezidentští kandidáti v televizi řekli, jak se budou v úřadě chovat a co slibují, míní. „Jistě by bylo dobře, aby kandidáti na tyto otázky odpovídali například tady u toho stolu, aby občané viděli i to chování toho příslušného prezidenta, zda ty závazky, které slíbil dodržuje,“ řekl Čunek v České televizi. Dodal, že bude usilovat o to, aby lidovci, jejichž postoj v prezidentské volbě zatím není jasný, měli nakonec jednotné stanovisko k volbě.

Také Jacques míní, že by se Klaus neměl televizní debatě se Švejnarem vyhýbat. „Je pro mě zcela jednoznačné, že také veřejnost by měla mít možnost vhledu do toho, jak by takový duel vypadal,“ řekla. Volba prezidenta je podle ní velkou společenskou událostí, a veřejnost by měla mít možnost se do ní prostřednictvím televizní debaty zapojit. „Odmítání Václava Klause něčeho takového vůbec nechápu. Pokud se bavíme o odtržení veřejnosti a politické elity, tak tady bychom to mohli překlenout,“ řekla. Favoritem zelených pro prezidentskou volbu je Švejnar.

I předseda ČSSD Jiří Paroubek v dnešní diskusi v České televizi Klausův postoj k veřejné diskusi se Švejnarem kritizoval. „Pan prezident Klaus se tak trošku chová, jako by tu byla konstituční monarchie a on byl konstitučním králem,“ řekl. Podle něj je běžné, aby šel s tím, kdo ho chce vystřídat a kandiduje na místo prezidenta, veřejně debatovat.

Švejnar by se jako prezidentský kandidát naopak velice rád televizního duelu s Klausem zúčastnil. Lidé by si tak podle něj mohli porovnat jejich názory. Mezi tématy by mohla být i otázka globálního oteplování, v níž se názory obou mužů rozcházejí, uvedl již dříve.

Švejnar se definitivně rozhodne, zda se bude ucházet o post prezidenta, po schůzkách, které ho čekají příští týden. Novinářům v pátek řekl, že příští týden bude nicméně sbírat podpisy zákonodárců potřebné pro podání kandidatury. Švejnara navrhli zelení a Kateřina Jacques dnes řekla, že podpisy zákonodárců SZ získá. Podporuje ho sociální demokracie, která chce o jeho případné nominaci rozhodnout příští týden.