Policie prý prověřuje daně Bursíkovy firmy Ecoconsulting

Praha - Pražští policisté prověřují podle serveru Aktualne.cz podezření z finančních a daňových machinací ve firmě vicepremiéra a předsedy zelených Martina Bursíka Ecoconsulting. Společnost se věnuje správě a pronájmu rodinných nemovitostí. Bursík prohlásil, že je ochoten spolupracovat se všemi orgány, které budou záležitost prošetřovat.

Případ dostalo na stůl jedno z obvodních policejních ředitelství v Praze, které je nyní předalo hospodářské kriminálce celopražské policie. Kriminalisté z obvodu v přípise pro své „nadřízené“ kolegy podezření vůči Bursíkovi vidí jako vážné, píše Aktualne.cz. Šéf celopražské hospodářské kriminálky Jiří Tauber ale případ nevidí tak černě. „V tuto chvíli opravdu nelze říci, zda vůbec někdo spáchal trestný čin či nikoli. Musíme prověřit všechny dostupné informace, a teprve potom rozhodneme, jak dál postupovat,“ sdělil serveru.

Bursíka, který v sobotu odcestoval na konferenci OSN na indonéský ostrov Bali, čeká podle serveru výslech na policii. V prohlášení pro tisk, které ČTK zaslal Bursíkův tajemník Samuel Kašpar, ministr uvádí, že v případě pochybností by finanční úřad zahájil daňovou kontrolu a nepodával by anonymní trestní oznámení. Uvedl také, že veškeré příjmy z pronájmů jsou řádně zdaněny. Příjmy z regulovaných nájmů podléhají dani z příjmu fyzických osob, příjmy z neregulovaných nájmů zdaňuje správcovská firma Ecoconsulting.

O podezření, že Bursík s bratrem Jiřím podnikají osm let bez patřičného živnostenského oprávnění dnes referoval i deník Blesk.

Informace o prošetřování anonymního trestního oznámení se objevily krátce potom, co zelení pohrozili odchodem z vlády v případě, že se do kabinetu vrátí šéf lidovců Jiří Čunek. Ten podle nejmenší koaliční strany nemá po sérii různě závažných kauz důvěru veřejnosti.

Vydáno pod