Řidič autobusu, který loni havaroval v Rakousku, dostal podmínku

Klatovy - Roční podmíněný trest se zkušební dobou na 2,5 roku vyměřil trestním příkazem klatovský soudce řidiči autobusu, který loni v září havaroval v Rakousku. Z Chorvatska se v něm vraceli klienti ústavu sociální péče ve Stodu. Při nehodě zemřeli čtyři klienti ústavu a další čtyři desítky lidí se zranily. Podle rozhodnutí soudce nesmí řidič obžalovaný z obecného ohrožení také čtyři roky řídit, řekla klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Soudce rozhodl trestním příkazem. Řidiči hrozila až tříletá sazba. Žalobci i obžalovanému dvaatřicetiletému řidiči nyní běží osmidenní lhůta, během které mohou podat odpor. Pak by se muselo nařídit hlavní soudní líčení. Když si nikdo odpor nepodá, rozsudek nabude moci, vysvětlila státní zástupkyně. Zatím nechtěla říci, zda bude s rozhodnutím soudce souhlasit, nebo si podá odpor.

Nehoda se stala poblíž českých hranic nedaleko dolnorakouského Schremsu leni 17. září časně ráno. Řidič rakouské polici řekl, že mu do cesty vběhla srna. Autobus dostal smyk, narazil do stromu a zřítil se z osmimetrového svahu, kde zůstal ležet na střeše.

Podle serveru Novinky.cz, který o rozhodnutí soudu informoval jako první, policejní vyšetřovatel chybu řidiče posoudil podle mírnějšího paragrafu, protože neporušil důležitou povinnost vyplývající z povolání. Řidič manévrem neporušil předpisy, jel předepsanou rychlostí a nebyl pod vlivem alkoholu nebo omamných látek.