ÚOHS zrušil tendr budějovické nemocnice za 140 milionů

Brno - Antimonopolní úřad zrušil tendr českobudějovické nemocnice na dodávky zdravotnického materiálu za skoro 140 milionů korun. Zjistil, že nemocnice v několika případech určila přesný typ přípravku, a některé dodavatele tak zvýhodnila, zjistila ČTK z úřední desky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokutu úřad neuložil. Jeho rozhodnutí už je pravomocné, nemocnice i vítězná firma se mohou obrátit na soud.

Čtyřletý tendr na dodávku roztoků, injekčních stříkaček, drenáží a desinfekce vyhrála společnost B. Braun Medical. Ve výběrovém řízení zůstala jako jediná, komise druhou nabídku společnosti ECP vyřadila.

Nemocnice připustila, že některé požadované výrobky dodávají jen některé společnosti. Tvrdí ale, že například kvůli přístrojům, které používá, nemůže nakupovat jiný typ materiálu. Dodávka jiných, byť srovnatelných výrobků, by byla bezcenná, uvedla nemocnice ve vyjádření pro ÚOHS.

Úřad ale namítá, že měla nemocnice postupovat jinak. Měla zakázku rozdělit na dvě - specializovanější na léčivé přípravky a druhou na dodávku materiálu. Zákon by dělením zakázky neporušila, obě části by překročily zákonné limity pro vypsání samostatných výběrových řízení. Naopak tím, že nemocnice požadovala všechen materiál i přípravky od jednoho dodavatele, omezila okruh dodavatelů jen na ty, kteří jsou schopni dodat léčivé přípravky, uvedl úřad v rozhodnutí.

Úřad se zakázkami nemocnic zabývá poměrně často. Letos už vyměřil pokuty v celkové hodnotě skoro 300.000 Kč nemocnicím v Chrudimi, Olomouci, Hradci Králové, Havlíčkově Brodě a Úrazové nemocnici v Brně.