Soukup zvažuje žalovat Bursíka kvůli nařčení z anonymního podání

Praha - Bývalý náměstek ministerstva školství a daňový poradce Jaromír Soukup si myslí, že ho šéf zelených a vicepremiér Martin Bursík nepřímo označil za autora anonymního trestního oznámení, které nyní prověřuje pražská policie. Kriminalisté šetří, zda v Bursíkově firmě Ecoconsulting nedocházelo k finančním a daňovým machinacím. Soukup řekl, že oznámení nepodal a cítí se Bursíkovým prohlášením dotčen, zvažuje proto žalobu.

Informace o tom, že policie šetří, zda Bursík za pronájmy svých nemovitostí neinkasoval víc, než později přiznal úřadům, přinesl v pondělí server Aktuálně.cz. Soukup ČTK řekl, že z pozice Bursíkova bývalého daňového poradce nemůže případ komentoval. Uvedl nicméně, že daňová přiznání jeho firma Médea prováděla z podkladů, které dodal Bursík. „Ceny si klient určuje sám, diskuse o smlouvách a cenách jde tak mimo nás,“ uvedl.

Vicepremiér z indonéského ostrova Bali, kde se účastní konference o změnách klimatu napsal, že jediným, kdo disponuje informacemi o jeho příjmech a výdajích jsou Soukup a Finanční úřad pro Prahu 1. V případě pochybností ze strany finančního úřadu by úředníci provedli daňovou kontrolu a nepodávali by anonymní trestní oznámení, dodal.

Bursík také uvedl, že veškeré příjmy z pronájmů jsou řádně zdaněny. Příjmy z regulovaných nájmů podléhají dani z příjmu fyzických osob, příjmy z neregulovaných nájmů zdaňuje firma Ecoconsulting. O pronájmy nebytových a bytových prostor jeho paláce se podle prohlášení stará realitní kancelář Lexxus, která za pronájmy účtuje běžné tržní ceny.

Informace o prošetřování anonymního trestního oznámení se objevily krátce potom, co zelení pohrozili odchodem z vlády v případě, že se do kabinetu vrátí šéf lidovců Jiří Čunek. Ten podle nejmenší koaliční strany nemá po sérii různě závažných kauz důvěru veřejnosti.

Soukup byl blízkým spolupracovníkem Bursíka řadu let. Zeleným pomohl loni na jaře s kampaní, která vynesla stranu poprvé v historii do sněmovny. S vicepremiérem se rozešli v době, kdy Soukupa zaměstnala na ministerstvu školství první náměstkyně zelených Dana Kuchtová. Na starost dostal Soukup mimo jiné přípravu evropských programů. Po kritice práce ministerstva na programech Bursík žádal, aby Kuchtová Soukupa odvolala. Ta to však odmítla s tím, že za dva týdny, po které funkci zastával, nemohl nic zkazit. Později rezignovala sama.

Po zkušenostech, které se zelenými Soukup získal, už prý po práci ve státní správě netouží. Bursík podle něj hledá viníka tam, kde není.