Karlovarští zastupitelé otvírají dnes nový most pro motoristy

Karlovy Vary – Zástupci Karlovarského kraje dnes slavnostně otevřou nový most přes Ohři, který by měl zlepšit dopravu v okolí centra města. Po jeho otevření budou mít řidiči k dispozici pět míst, kudy bude možné přejet z jedné strany řeky na druhou. Výstavba spojnice mezi dvěma městskými částmi Tuhnicemi a Rybářemi stála téměř 140 milionů korun.

Most je součástí komplexu staveb tvořících silniční průtah Karlovými Vary. Konstrukce 128 metrů dlouhého mostu je zavěšena na ocelových lanech, tato technologie při výstavbě mostů byla v České republice zatím použita jen desetkrát. Z celkové ceny stavby zaplatil téměř 70 procent nákladů stát, konkrétně Ředitelství silnic a dálnic, zbytek financoval magistrát.

Stavba by měla vyřešit komplikovanou dopravní situaci v centru města. Většina řidičů musí centrem projet, aby se dostala k chebskému mostu, jediné dosavadní spojnici mezi oběma břehy ve středu města. Desítky let stará křižovatka, která na most navazuje, už nevyhovuje současnému provozu, takže se na ní v době dopravní špičky tvoří dlouhé kolony čekajících aut.

Pro další zlepšení dopravní situace v Karlových Varech plánuje město opravu chebského mostu, který je kvůli přetížení ve špatném technickém stavu. Magistrát zatím nemá dostatečné množství financí, nicméně doufá, že se se začátkem rekonstrukce začne nejpozději do pěti let.

Vydáno pod