Ministerstvo připravilo příručku o změnách sociálního systému

Praha - Změny sociálních dávek, příspěvků a podpor v novém roce shrnuje příručka, kterou připravilo ministerstvo práce. Zájemci v ní najdou informace o novinkách v rodičovské, porodném, pomoci v hmotné nouzi, nemocenské či podpoře v nezaměstnanosti. Průvodce sociální reformou novinářům představil ministr práce Petr Nečas (ODS). Příručka bude k dostání na úřadech, které dávky vyplácejí. Vyjde i v denících.

Sociální systém mění od 1. ledna vládní reformní batoh zákonů. Zavádí se třírychlostní rodičovská, která bude trvat do dvou, tří či čtyř let dítěte. V nejkratší době rodič bude pobírat měsíčně 11.400 korun měsíčně. V prostřední variantě to bude 7600 korun. Čtyřletá péče je spojena s příspěvkem 3800 korun. Objem peněz, které budou do příspěvků putovat, se proti letošku sníží.

Porodné od ledna klesne na 13.000 korun. Nyní činí 17.760 korun. Dvojčata dostávala 52.500 korun, po novém roce to bude 26.000 korun. Trojčata měla 78.750 korun, nově 39.000 korun. Přídavky na dítě se budou vyplácet pevné - pro dítě do šesti let 500 korun, od šesti do 15 let 610 korun a od 15 do 26 let pak 700 korun měsíčně. Dostávat ho mohou rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima. Dosud to byl čtyřnásobek minima. Získá ho tak zhruba o třetinu méně rodin. Na sociální příplatek budou mít nárok rodiny s dětmi, jejichž příjem nepřekračuje dvojnásobek životního minima. Dosud to byl 2,2 násobek. Podle Nečase to dorovnají nižší daně a vyšší daňové odpočty.

„Rodiny nepřijdou o peníze. Naopak všechny reformní kroky jsou dělány tak, aby byly pro rodiny pozitivní,“ řekl dnes ministr. Podle něj je srovnávání výdajů za letošek s příštím rokem nespravedlivé. Letošní sumu označil za extrém a výsledek populistické předvolební vlny. Politici zvýšení příspěvků odhlasovali právě před volbami 2006. Loni se na sociální podpory vydalo 35 miliard. Letos stouply na 54,4 miliardy. V příštím roce by měly činit 44 miliard. „Já jsem hluboce přesvědčen, že kdyby na mém místě stál kterýkoliv jiný ministr práce a sociálních věcí - dokonce z jakékoliv politické strany, tak by se kroky (reformní) příliš nelišily,“ řekl Nečas.

Ruší se 1000 korun pastelkovného pro prvňáčky. Méně lidí získá pohřebné. Příspěvek až 200 korun na zvýšené životní náklady zaniká.

Životní minimum, z něhož se mnohé dávky stanovují, se nemění. Pro samotného dospělého bude dál 3126 korun. Další osoby v domácnosti mají částku nižší. U lidí, kteří budou déle než rok bez práce, se dávky vypočítají z existenčního minima 2020 korun. Ty, které firma propustí kvůli hrubému porušení povinností, ztratí podporu v nezaměstnanosti. Osoby, vyřazené z evidence úřadů práce kvůli práci na černo, se do ní mohou znovu přihlásit až po půl roce. V prvních třech dnech stonání se nebude vyplácet nemocenská.

Příručku o reformě vydalo již před třemi týdny ministerstvo zdravotnictví. Změny a poplatky v ní vysvětlují komiksové postavičky ministra a jeho mluvčího.