Aktérům kuřimské kauzy týrání dětí hrozí vyšší tresty

Brno - Státní zastupitelství zpřísnilo trestní stíhání Kateřiny Mauerové, Jana Škrly a Hany Bašové, kteří patří k obviněným v takzvané kuřimské kauze týrání dětí. Nově všichni tři mohou být potrestáni až 12 lety vězení, zatímco do nedávna jim hrozilo maximálně osm let za mřížemi. Vyplývá to z informací, které sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

„Podle nových informací se totiž dopustili mnohem závažnější trestné činnosti než se původně předpokládalo,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že trestní stíhání bylo zpřísněno v listopadu. Mluvčí sice informoval, že trestní kvalifikace byla zpřísněna, neupřesnil ale na základě čeho se tak stalo.

Kateřina Mauerová a Hana Bašová jsou stíhány za týrání svěřené osoby spáchané formou spolupachatelství. Jan Škrla čelí obvinění ze zbavení osobní svobody a z ublížení na zdraví. Čtvrtý z obviněných je Jan Turek, který až do listopadu byl stíhán pouze za napomáhání k trestnému činu. Podle státního zastupitelství se ale také on dopustil týrání a ublížení na zdraví. Hrozí mu až osm let vězení, tedy stejná sazba jako předtím.

Hlavní obviněnou je matka dvou týraných chlapců Ondry a Jakuba Klára Mauerová, u ní se kvalifikace nezměnila a nadále jí hrozí podle Olmy za týrání a zbavení osobní svobody až 12 let vězení.

V médiích se v uplynulých týdnech objevily zprávy podle nichž bylo týrání dvojice chlapců mnohem brutálnější než se původně uvádělo. Hoši byli uzavíráni do temných prostor, svázaní a nazí. Podle některých informací čelili bití a byli dokonce páleni cigaretami.

Na celý případ se přišlo zcela náhodou v květnu, kdy se zjistilo, že teprve sedmiletý Ondra je v pronajatém domě Kláry Mauerové v Kuřimi na Brněnsku uzamčen v temné komoře pod schody. Následné vyšetřování ukázalo, že týrán byl i jeho starší bratr Jakub, přičemž do ponižování a šikanování dětí se měla zapojit i jejich teta Kateřina Mauerová a blízcí známí rodiny.