Starostové pohraničních obcí v Krkonoších chtějí obnovit vlakové spojení s Polskem

Liberec - O obnovení provozu na trati Harrachov - Sklářská Poreba stále usilují starostové z české i polské strany Krkonoš. Vlaky tam přestaly jezdit už před šedesáti lety, těsně po konci druhé světové války. Starostové teď kvůli tomu sepsali petici.

Zastupitelé poslali otevřené dopisy na příslušná ministerstva. „Chceme na to upozornit. Je to spíše iniciativa obcí, ale potřebujeme pomoc shora,“ odůvodňuje postup starosta Kořenova Luboš Marek.

Sdružení obcí chce prosadit zavedení spojů hlavně pro letní a zimní turistiku. Běžkařů mířících do Jizerských hor a Krkonoš jsou totiž při dobrých sněhových podmínkách tisíce. Podle starosty Desné Marka Pietera jsou na polské straně krásně upravené areály, do kterých turisti musí dojíždět autobusem, což s lyžařským vybavením není ideální.  

Dolnoslezské vojvodství, Polský soused Liberecka, nejdříve s obnovením tratě váhalo. K rozhodnutí ho přimělo až mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci bude napřesrok. Andrzej Los, maršálek Dolnoslezského vojvodství, považuje mistrovství za přínos pro celý pohraniční region: „V Polsku je mnoho fanoušků skoků na lyžích., takže se budeme snažit do té doby trať zprovoznit.“ 

Pomoc českého ministerstva dopravy není zatím jistá. Spolupráci na obnově trati ale už přislíbil Liberecký kraj.