Kvůli rekonstrukci hlavního nádraží vyjedou některé vlaky odjinud

Praha - Příprava na rekonstrukci hlavního nádraží v Praze si až do neděle vyžádá změnu jízdního řádu některých rychlíků jedoucích z Prahy do Brna a zpět. Vybrané spoje totiž nepojedou jako obvykle ze stanice Praha hlavní nádraží, ale budou z Prahy-Vršovic odkloněny do stanice Praha-Smíchov. Informoval mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Uvedené vlaky na celé trase naberou přibližně dvacetiminutové zpoždění.

Například místo pravidelného spoje, který opouští pražské hlavní nádraží v 5:49, mohou cestující vyrazit v 6:11 ljubljanským expresem na nádraží Vršovice, kde v 6:21 přestoupí na brněnský rychlík. Podobně se mohou cestující na vršovické nádraží přemístit na další spoj ve 12:15, kdy je tam zaveze osobní vlak ve směru na Benešov u Prahy. Změna jízdního řádu se týká sedmi spojů jedoucích z Prahy a stejného počtu vlaků jedoucích opačným směrem, tedy z brněnské metropole přes Havlíčkův Brod do Prahy, vyplývá z tiskové zprávy.

U většiny spojů mohou cestující využít pro cestu z hlavního nádraží také osobní vlaky ve směru na Beroun a přestoupit ve stanici Praha-Smíchov. Z hlavního nádraží odjíždí tyto spoje vždy 56 minut po celé hodině.

Rekonstrukce třetího a čtvrtého nástupiště hlavního nádraží v Praze začne 4. ledna. Do konce tohoto týdne České dráhy kvůli tomu snesou část trolejí při napěťové výluce, vybudují u nástupišť 5, 6 a 7 provizorní kolejové mosty pro budoucí kolektory a upraví kolejiště u prvního a druhého nástupiště, uvedl Kubala s tím, že cestující se mohou o změnách informovat v kontaktním centru Českých drah.