Zákon o lidských buňkách má přinést pacientům větší bezpečí

Praha - Větší bezpečí pro pacienty má přinést zákon o lidských tkáních a buňkách, který dnes schválila vláda. Kabinet o tom informoval na svých internetových stránkách www.vlada.cz. Návrh nyní posoudí poslanci.

Norma má zajistit větší bezpečí pro pacienty při zacházení s tkáněmi a buňkami během darování, výběru, vyšetření a odběru u dárce, dále při jejich zpracování, laboratorní kontrole, skladování a distribuci až po použití tkání a buněk v léčbě pacientů a sledování účinků léčby a reakcí na ni.

Klonování, které si lidé s lidskými buňkami spojují, v této předloze obsaženo není. Netýká se ani transplantace orgánů, které upravuje platný transplantační zákon.

Nová úprava má podle ministerstva zdravotnictví zajistit, že ve všech fázích zacházení s tkáněmi a buňkami budou platit v Česku taková opatření, že to bude pro pacienty bezpečné a bude zajištěna kvalita.

V normě jsou také požadavky na provozovatele tkáňových zařízení, mezi něž se řadí odběrová pracoviště a diagnostické laboratoře. Zákon vymezuje povinnosti a odpovědnost provozovatelů včetně toho, že budou muset mít systémy na udržování a kontrolu jakosti. Stát bude posuzovat a povolovat činnost tkáňových a odběrových zařízení a laboratoří, bude je kontrolovat. Za nedodržení bude ukládat sankce.