Ministerstvo: Lidé, kteří řídí, si už asi doklady vyměnili

Praha - Staré řidičské průkazy by si ještě mělo do konce roku vyměnit podle statistik ministerstva dopravy kolem 600.000 motoristů. Podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky jsou to ale s největší pravděpodobností lidé, kteří už jezdit nechtějí. Aktivní řidiči si průkazy zřejmě vyměnit stihli, výjimkou je Praha, řekl Hanzelka.

„Obce hlásí prudký pokles zájmu žadatelů,“ poznamenal mluvčí ministerstva. Naopak v metropoli zájem o výměnu řidičského průkazu tento týden vzrostl. Magistrát odbavuje v souvislosti s povinnou výměnou kolem 2000 klientů denně, fronty jsou zhruba na půl hodiny, sdělil magistrát. V Praze si řidičský průkaz nevyměnilo ještě zhruba 140.000 řidičů.

Dnešek je prakticky posledním dnem pro podání žádosti o vystavení nového řidičského průkazu tak, aby motorista dostal nový ještě do konce roku. „Lhůta je 20 dnů. Je možné požádat o výměnu do pěti dnů, v tomto případě se účtuje správní poplatek 500 korun,“ řekla Eva Kubátová z magistrátního tiskového oddělení.

Motoristům, kteří povinnou výměnu průkazu nestihnou do konce roku, bude hrozit od ledna v případě policejní kontroly pokuta. Podle Hanzelky může dosáhnout na místě až 2000 korun, policista ale může přestupek řešit i domluvou. V případě správního přestupku může postih dosáhnout 2500 korun, uvedl mluvčí.

Podle dřívějších informací mohl dostat pokutu od radnice i člověk, který nikam nepojede. Sankce údajně mohla být až 30.000 korun. Ministerstvo dříve vyzvalo úřady, aby byly mírné a ukládaly nejvýše tisícikorunovou pokutu. Hanzelka však dnes uvedl, že nic takového nehrozí vůbec. Řidičský průkaz je podle něho dokladem, u kterého se lidé mohou rozhodnout, zda jej chtějí, nebo ne. Není to občanský průkaz, který musí mít každý člověk platný.

Lidé, kteří už nechtějí řídit, by se měli řidičského průkazu vzdát. Stačí jej odnést nebo poslat doporučeně poštou na příslušný obecní úřad.

S koncem roku přestanou platit průkazy vydané v letech 1964 až 1993. Motoristé si však musejí postupně vyměnit i další typy řidičských průkazů. Lidé s doklady z let 1994 až 2000 mají na výměnu ještě tři roky čas. Platnost průkazů, které byly vydány v letech 2001 až 2004, skončí v prosinci 2013. Podle Hanzelky jde zhruba o 2,6 milionu dalších dokladů.