Škromach: Váhání Švejnara nahrává Klausovi, řešením je Dienstbier

Praha - Váhání ekonoma Jana Švejnara, zda se má ucházet o prezidentskou funkci, nahrává podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha favoritovi ODS, Václavu Klausovi. Jak dnes Škromach uvedl, řešením by byla nominace někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Ústřední výkonný výbor ČSSD, který je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, bude o podpoře Švejnarovi rozhodovat v sobotu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek zmínil, že je rozhodnutý stranickým orgánům předložit návrh, aby se Švejnar stal i kandidátem sociální demokracie. „Škromach má možnost prosazovat svůj názor. O názorech se bude hlasovat, no a ten většinový názor získá víc hlasů a ten budeme pak prosazovat. Předpokládám, že pak všichni budeme hlasovat pro to, na čem se shodneme,“ uvedl Paroubek. Škromach na to konto připomněl, že podle usnesení sjezdu nemají sociální demokraté volit Klause. „Neříká ale, že máme volit Švejnara, to je věc diskuse. Zatím to vycházelo, že má největší potenciál stáhnout hlasy ostatních,“ uvedl místopředseda, který patří ke kritikům předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Paroubek zároveň vyzval Klause, aby přehodnotil svůj negativní postoj k televizní konfrontaci se Švejnarem. „Já to chápu. Nestačil by na něj. Je to zbabělost,“ uvedl šéf opoziční ČSSD a dodal, že by měl nynější prezident vyhovět 83 procentům občanů, kteří si takové debaty přejí. Bude-li mít Klaus zájem přijít do sociálnědemokratických parlamentních frakcí, ČSSD mu to umožní, dodal Paroubek.

Sociální demokraty bude podle Škromacha zajímat, proč Švejnar podporuje stavbu amerického radaru v Brdech, a jeho vztah k reformě veřejných financí. „To jsou zásadní věci pro rozhodování,“ zdůraznil. Dodal ještě, že Švejnarovo váhání „jistě není polehčující okolnost“, ale naopak vyvolává otázku, zda je kandidátem, se kterým je možné uspět.

Zatímco se Švejnar podle Škromacha v mnohém s názory sociálních demokratů a jejich programem rozchází, Dienstbier je jim z dosud uvažovaných kandidátů nejblíže. Bývalý ministr zahraničí by byl také přijatelnější pro komunisty a zřejmě by získal i některé lidovce. Zelení by si měli rozmyslet, zda skutečně Klause nechtějí, a pak by měli volit někoho jiného, uvedl místopředseda.

Škromach také vyslovil podezření, že může být ve prospěch Klause vykonáván na lidovce nátlak. „Dovedu si představit, že bylo řečeno: Chcete Čunka ve vládě? - To je možné, ale musí ho jmenovat nově zvolený prezident Klaus.“ S „vládními hrátkami a volbou prezidenta“ podle Škromacha souvisí i anonymní udání na vicepremiéra a předsedu zelených Martina Bursíka, na jehož základě je vyšetřován pro podezření z daňových úniků.

Jediným oficiálním kandidátem je zatím Klaus, který bude prezidentské křeslo obhajovat. K jeho zvolení chybí v parlamentu občanským demokratům, kteří ho nominovali, jen 19 hlasů. Švejnara navrhli zelení a zatím má podporu sociálních demokratů. Dosud však nemá slíbené hlasy lidovců a komunistů, mezi kterými jsou ale také jeho příznivci. V sobotu bude o Švejnarovi jednat také ústřední výbor KSČM. Švejnar své rozhodnutí kandidovat odložil na příští týden s tím, že čeká na dostatečnou podporu. Co přesně to znamená, neřekl.