Švejnar sehnal podpisy na nominaci

Praha - Ekonom Jan Švejnar už podle informací Mladé fronty Dnes (MfD) našel deset senátorů z několika klubů, kteří ho hodlají oficiálně navrhnout jako prezidentského kandidáta. Pro oficiální nominaci na funkci prezidenta je podpis právě nejméně deseti zákonodárců nezbytný. Švejnara by měl podle MfD podpořit například místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Někteří ze senátorů již kandidaturu podepsali, jiní přislíbili, že to udělají.

Švejnarův tým zatím jména „svých“ senátorů nezveřejnil. Podle informací MfD však mezi nimi kromě Pitharta figurují také šéfka senátního klubu ČSSD Alena Gajdůšková či předsedkyně Klubu otevřené demokracie Soňa Paukertová.

Švejnar byl již několikrát v Senátu a setkal se také se všemi poslaneckými kluby s výjimkou ODS. Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce své straně navrhnout podporu Švejnarovy kandidatury. Lidovci, na jejichž poslaneckém klubu se odpoledne představil zatím jediný oficiální kandidát na nového prezidenta Václav Klaus, stále váhají, koho podpoří. O postoji KDU-ČSL má v pátek jednat celostátní konference strany. Rozhodnuti nejsou ani komunisté.