Spor o regulované nájemné ve Štrasburku se zřejmě protáhne

Praha - Spor, ve kterém chtějí majitelé domů kvůli regulovanému nájemnému od českého státu až 50 miliard korun, se zřejmě protáhne. Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku se totiž rozpadla čtveřice modelových případů, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Jeden ze soudem vybraných stěžovatelů zemřel, další vzali svou stížnost zpět.

Soud tak podle deníku nejspíš ze zhruba 4800 stížností vybere náhradní případy, prostuduje je a nechá českou vládu, aby se k nim vyjádřila. Verdikt soudu se tak oddálí. „Padne nejdříve za tři čtyři roky,“ odhadla advokátka Klára Veselá-Samková, která zastupuje jednoho z vybraných stěžovatelů Jana Vomočila.

Svou stížnost stáhli bratři Vladislav a Václav Hlaváčkovi kvůli odpovědi k žalobě, kterou navrhuje vládní zmocněnec pro zastupování státu u štrasburského soudu Vít Schorm a v níž se podle deníku argumentuje značně nevybíravě. „Hlaváčkovým je 80 let, tahle zpráva je urazila a rozhodli, že už to nemají zapotřebí,“ řekl HN jejich advokát Martin Kölbl.

Další stěžující si majitel Oskar Morawetz letos zemřel a Schorm ve své odpovědi pochybuje o plné moci k jeho zastupování. „V prosinci 2001 měl stěžovatel upadnout a způsobit si zranění hlavy s vnitřním krvácením, čímž… byla zasažena paměť… Vyvstává otázka, nakolik byl v dané době způsobilý činit právní úkony,“ cituje deník ze Schormova textu.

Ve své zprávě Schorm argumentuje hlavně tím, že k zásahu do práva na pokojné užívání majetku nemohlo dojít proto, že drtivá většina stěžovatelů své vlastnické právo získala už v jeho regulací omezené podobě.

Ministerstvo spravedlnosti, při kterém Schorm působí, se k jeho materiálu nechce vyjadřovat. Nejde prý o konečnou verzi odpovědi na devět okruhů otázek, které se regulace nájemného týkají. Vládní stanovisko má zamířit ke štrasburskému soudu do konce roku.