Detektivové dostali za spolčení s gangem Berdycha 13 a 10 let

Praha - Bývalí detektivové pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem Josef Opava a Petr Koňařík půjdou kvůli spolčení s gangem Davida Berdycha při páchání zločinů na 13 a deset let do vězení. S definitivní platností o tom rozhodl pražský vrchní soud. V odvolacím jednání tak bývalým policistům zmírnil tresty 14 a 12 let, které jim v lednu vyměřil středočeský krajský soud.

Proti dnešnímu rozhodnutí se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. Berdych je sice v této kauze také obžalován, čeká ale teprve na prvoinstanční verdikt. V jiných procesech však už dostal tresty v součtu přesahující 16 let. Víc dostat nemůže.

Krajský soud v lednu uznal zejména z účasti na loupežných přepadeních vinnými 19 lidí, vrchní soud dnes řešil odvolání 16 z nich. Většina obviněných obžalobu od počátku vyšetřování odmítala s tím, že jde o vykonstruovanou kauzu.

Podle středočeského senátu příslušníci policie po dohodě mimo jiné s Berdychem předávali zločincům informace ze zdrojů policie, kryli jednotlivá loupežná přepadení a pomáhali členům gangu vyhnout se trestní odpovědnosti. Gang za to z lupu odevzdával 30 procent pro Opavu a Koňaříka.

V obžalobě jde o trestnou činnost gangu z let 1999 až 2001. Zejména o loupeže, jejichž oběti mnohdy utrpěly vážnou újmu na zdraví, ale také o zneužívání pravomoci veřejného činitele a nedovolené ozbrojování. Při domovních prohlídkách totiž policie objevila nelegálně držené pistole, střely s ocelovým jádrem, laserový zaměřovač či samopal. Gang si podle obvinění přišel loupežemi na desítky milionů korun.

Kromě bezmála dvacítky mužů v tomto procesu už soudy pravomocně uznaly vinnými z jiných loupeží Berdycha a řadu dalších lidí. Mnozí muži z okolí Berdycha se ještě před soudem zpovídají v jiném procesu, některé kauzy dosud před soud nedoputovaly. Hlavní líčení se zatím vyhnulo Tomáši Půtovi a Maroši Šulejovi, kteří pobývají v irské vazbě, kde čekají na definitivní rozhodnutí ohledně jejich vydání ke stíhání do České republiky.